Az ünnepek meghittsége és kellemes hangulata valójában bennünk dől el. Attól függ, hogy akikkel együtt töltjük, azokkal hogyan kapcsolódunk és viselkedünk egymással. Nem a tárgyi ajándékoktól és azok értékétől függ, hogyan fog telni az együtt töltött idő.  Az ünnepek a törődésről, gondoskodásról, szeretetről és a kapcsolódásról szólnak. Mind másokkal, mind önmagunkkal. Érdemes lehet előtte több időt szentelni a befelé figyelésre és az elmélyedésre a kapcsolatainkban és önmagunkban. 

Először is gondoljuk át, mit jelent nekünk az ünnep és mit tartunk benne fontosnak. A tudatosságot? A szűk családi kör együttlétét? Barátok bevonását? Ajándékozást, vagy minőségi időtöltést? Esetleg mindegyiket? Reflektáljunk magunkra és belső állapotunkra, hogy most mire van szükségünk. Lehet, hogy idén elmarad a nagy ajándék vásárlás, mindenkinek apróságot adunk, kis személyes tárgyakat, vagy kézzel készítjük el az ajándékot, érezzük magunkban a kreativitást. Ez mind rendjén van. Fókuszáljunk inkább arra, hogyan adjuk át ezeket, mint, hogy mit adunk át a másiknak. Kifejezhetjük közbe az érzéseinket, hálánkat és köszönetet adhatunk azért, amivel az a személy minket gazdagított az évben. 

Vegyünk ki időt a pihenésre. Mérlegeljünk, szükséges-e a harmadik adag süteményt megsütni, vagy inkább egy délutáni alvás töltene fel bennünket? Merjük megadni magunknak is a pihenést és próbáljuk tartani a határokat, ne csak mások igényeit tartsuk szem előtt, merjünk döntést hozni magunkkal kapcsolatban is.

Váljunk meg felesleges dolgainktól és ne vegyünk újonnan olyat, amit nem használunk. Gondoljuk át valóban szükségünk van-e mindenre, amit vásárolunk, vagy már pazarlásba léptünk át? Találunk-e otthon valamit, amit el tudunk ajándékozni és valakinek örömet okozhat? Elgondolkozhatunk önkéntes munkán is, hogy azzal segítsünk másokat.

Próbáljuk meg megélni a pillanatot, ha úgy érezzük túl sok teendőnk van és kezd eluralkodni rajtunk a stressz, igyekezzünk egy pillanatra megállni és az érzékszerveinket aktiválni. Ez azt jelenti, hogy nézzünk, tapintsunk, halljunk, ízleljünk és szagoljunk valamit. Próbáljunk sorra minden érzékszervünkhöz kötni valamit és ezáltal megnyugtatni magunkat. Így jobban érezzük, hogy a testünkben vagyunk és tudunk a jelenre fókuszálni. 

Kellemes kapcsolódást mindenkinek!

Forrás:

https://www.innermelbpsychology.com.au/coping-strategies-for-christmas/

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy VillőAdd Your Comment