Legyen az pánikzavar, generalizált szorongás, szociális szorongás, vagy specifikus fóbia, a szorongásból való gyógyuláshoz számos tényezőjét kell az életünknek figyelembe venni és változtatni rajta, hogy újra teljesebb életet élhessünk. A testünket és lelkünket érdemes együtt gyógyítani, hiszen szoros kölcsönhatásban állnak egymással. Mai írásunkban szeretnénk Önöknek bemutatni, hogy mely életterületeiken érdemes változtatni, ahhoz, hogy a szorongásukat jobban kordában tudják tartani!

Pszichoterápia

Mindenféle szempontból első helyen a pszichoterápiát említenénk. Ahhoz, hogy ki tudjon lábalni a szorongásos nehézségeiből mindenképpen érdemes feltárni az okokat, viselkedésmódokat és gondolati kapcsolatokat, melyek berögzültek az évek során és a szorongáshoz vezettek. Ezt egyértelműen egy szakember segítségével tudják véghez vinni. Keressék meg a számukra szimpatikus embert, akivel úgy érzik tudnak együtt dolgozni, beszélgetni, megnyílni neki.

Szükség esetén farmakoterápia

Indokoltság esetén pszichiáter felkeresése. A szorongás megnehezítheti a mindennapokat, ellehetetlenítheti a munkájában, tanulmányaiban, magánéletében, társas kapcsolataiban. Természetesen pszichológus kolléga felkeresésekor ő is mérlegeli, hogy szükséges- e a gyógyszeres kezelés, esetleg kérje-e meg Önt, hogy keressen fel pszichiáter kollégát is. Ez az ön döntése szeretne-e elmenni, vagy sem. Mi úgy cselekszünk, ahogy Önnek a legjobb és legbiztonságosabb. Itt azt is szeretnénk megjegyezni, hogy a mentális nehézségekkel kapcsolatos stigmatizációtól való félelemből nem keresnek fel sokan pszichológust, vagy pszichiátert. Nincs mitől félnie! Az erősség, ha belátja, hogy nehézségei vannak, nem pedig gyengeség!

Orvosi kivizsgálások

Különböző kivizsgálásokon való részvétel. A szorongás sokszor hordoz magában testi tüneteket, okozhat mellkas fájdalmat, szorítást, magas vérnyomást, szívritmuszavart, bármilyen fájdalmat és érzetet a testben. Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk nincsen szervi oka a rosszulléteinek, kérjük, keresse fel a megfelelő orvosokat kivizsgálás érdekében (pl.: kardiológust, neurológust, gasztroenterológust…).

Táplálkozás és életmód

Életmódunkban és táplálkozásunkban is sokat tehetünk egészségünkért. Túl sok koffeinfogyasztás jelentősen megnövelheti a pulzusunkat és vérnyomásunkat. Kérjük, figyelje meg magát egy csésze kávé után, ha úgy érzi jelentősen nőtt a szorongás szintje, vegye fontolóra, hogy egy időszakra iktassa ki az életéből a koffeint. Legalább csökkentse annak mértékét, ugyanis a koffein, hasonló testi érzeteket tud teremteni, mint a szorongás. Hasonlóan fontos a dohányzás és alkoholfogyasztás csökkentése, vagy megszüntetése is. A cukorbevitellel is érdemes vigyázni, hiszen az is ingerelheti a testünket és pörgethet minket. Esetleg kávé helyett próbáljon ki különböző gyógyteákat és próbáljon kevesebb cukrot fogyasztani. Mindemellett nem hagyhatjuk ki a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságát, valamint a megfelelő folyadékbevitelt.

Testmozgás

A mozgás rendkívül jó stresszoldó és boldogok is leszünk tőle. Ezt a jó ajánlólevelet nehéz figyelmen kívül hagyni! Tudjuk és megértjük, hogy a jelenlegi karantén helyzet megnehezíti a mozgás lehetőségeit, de próbáljanak meg otthonukban, vagy a szabadban is beiktatni legalább egy kis mozgást naponta. Nagyon sokat számít, mind a testi és lelki jóllétükben. Például jó szívvel ajánljuk a különböző kardio mozgásfajtákat és a jógát. A futásban levezethetik feszültségeiket és a szívüknek is jót tesz. A jóga pedig egy olyan mozgásforma, mely közben testünket és lelkünket egyre jobban össze tudjuk kapcsolni és minden szinten megújulhatunk utána. Hangsúlyozzuk bármilyen mozgás hasznos lehet, legyen az egy délutáni séta, vagy kis nyújtás a nap végén.

Relaxáció és meditáció

A szorongásos zavarokkal való megküzdés során nagyon sokat segíthet a relaxáció és meditáció. Már az interneten is találnak relaxációs és meditációs anyagokat, mely segíthet Önöknek elindulni az úton. Keressenek bátran, találják meg, ami Önöknek a legmegfelelőbb! Abban az esetben, ha szeretnének elmélyülni a meditációban, érdemes felkeresniük valakit, akitől tanulhatnak. A meditáció és relaxáció között van némi különbség. A meditáció folyamán megfigyeljük a gondolatainkat, tudatosan szemléljük azokat. Nagyon sok különböző fajtája van a buddhista meditációtól kezdve a mindfulnessig. A relaxáció során elsősorban az ellazulás a központi fókusz. Természetesen a kettő ötvözése és számos fajtája ismert a meditációnak és relaxációnak, mi bátran ajánljuk Önöknek! Tényleg hatékony megküzdési mód a stresszel szemben.

Örülünk, ha segíthettünk Önöknek ezzel az összefoglalóval. Keressenek minket nyugodtan, várjuk Önöket harmonikus és nyugodt környezetben a rendelőnkben!

forrás: https://www.takingcharge.csh.umn.edu/holistic-approach-anxiety

kép forrása:https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kreativ-pihenes-viz-nyar-312839/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment