Az önértékelés az önmagunk képességeinek, tulajdonságainak a szubjektív értékelése. Az önértékelésünk ideális esetben, se nem túl alacsony, se nem túl magas, így érdemes egy egyensúlyi állapotot kialakítani, ahhoz, hogy elérjük a kívánt kiegyensúlyozottságot. Az alábbiakban arról lesz szó, hogyan , milyen módszerekkel tudjuk az önértékelésünket fejleszteni.

A gondolati torzítások azonosítása

Amikor a negatív gondolati spirálba kerülünk, igyekezzünk azt azonosítani és tudatosítani. Ez az első lépés. Majd ezt követően megpróbálhatjuk azt, hogy tudunk-e reálisan tekinteni az adott dologra. Ezt követően pedig megpróbálhatjuk pozitívabb irányba terelni a gondolatainkat azzal kapcsolatban. Ezt gyakorolhatjuk pozitív megerősítésekkel is, amikor rendszeresen mondunk magunknak pozitív állításokat és igyekszünk is azokat elhinni. A youtube-on is lehet találni ilyen megerősítéseket, vagy akár saját magunknak is leírhatjuk mire van a legjobban szükségünk és azt igyekezzünk minden nap elmondani magunknak. 

Önegyüttérzés gyakorlása

Igyekezzünk megbocsátani magunknak a múltbeli hibáinkért és nem túl szigorúak lenni önmagunkkal. Bánjunk magunkkal kedvesen. Amikor úgy érezzük, hogy kudarcot vallottunk valamiben, vagy hibát követünk el, igyekezzünk abból épülni az önostorozás helyett és bátorítani magunkat a változásra. Az önegyüttérzés gyakorlására megfelelő lehet az a gyakorlat, hogy arra gondolunk hasonló esetben egy szerettünkkel, vagy barátunkkal hogyan bánnánk. Gondolkodjunk el azon, hogy így milyen módon változnának a dolgok. Gyakorolhatunk légzőgyakorlatokat, illetve finoman megérinthetjük a szívünket, végezhetünk olyan kreatív gyakorlatokat is, melyek mélyítik az együttérzést önmagunkkal.

Apró sikerek elismerése

Minden apró sikert és örömöt érdemes értékelni és megünnepelni. Amennyiben csak a nagy célokat hajszoljuk frusztráció lehet úrrá rajtunk, nem tudunk útközben töltődni, pedig a hosszantartó fejlődés alapja az, ha a kisebb örömöket és sikereket is megünnepeljük, értékeljük, megdicsérjük magunkat miattuk. 

A megfelelő kapcsolati háló kialakítása

Ahhoz, hogy az önértékelésünk fejlődésnek induljon fontos a körülöttünk lévő embereket is szemügyre venni. Amennyiben közvetlen közelünkben sokat bántanak, vagy nem bánnak jól velünk az csorbát ejthet az önbecsülésünkön. Próbáljuk magunkat olyan emberekkel körül venni, akik bátorítóan és elfogadóan viselkednek. Az ilyen személyek segítenek abban, hogy önmagunk legjobb verziójává váljunk.

Forrás:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/social-instincts/202301/5-healthy-habits-to-improve-your-self-esteem

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment