Emberként a biztonság és ismerősség megélését keressük. Azonban világunkban állandó a változás. Nem csak a technikai fejlődés folyamatos, de vannak olyan tényezők a környezetünkben, melyekre viszonylag kevés ráhatásunk van. Esetleges munkahelyi változások, társadalmi problémák megjelenése és természeti jelenségek. Gondolhatunk itt kisebb és nagyobb mindennapi dolgokra, magánéletünk változására is. Bizonyos tulajdonságok, mint a rugalmasság, problémamegoldás és pozitív hozzáállás képessége segítheti a változás elfogadását és az ahhoz való alkalmazkodást. Érdemes megemlíteni a rezilienciát is , mint rugalmas ellenállóképességet, mely védőfaktorként funkcionálhat egy ilyen helyzetben. 

Az alkalmazkodóképesség egy előnyös tulajdonság. Általa integrálni tudunk új információkat és körülményeket, továbbá a viselkedésünket is tudjuk igazítani azokhoz. Érdemes lehet a megküzdési stratégiáinkat fejleszteni, és arra irányítani a figyelmünket, amit valójában tudunk is kontrollálni. Odafigyelhetünk az érzelemszabályozásunk, problémamegoldásunk, önértékelésünk, önbizalmunk, erőforrásaink és belső biztonságunk fejlesztésére. A változást esetleges veszélyforrásként is azonosíthatjuk, mely bekapcsol nálunk maladaptív védekező mechanizmusokat, mint a projekciót, elfojtást, tagadást, vagy hasítást. Amennyiben nem sikerül a változáshoz alkalmazkodni úgy érezheted, hogy elakadtál és ez a kreativitásod és fejlődésed is akadályozhatja. 

Mi segíthet a változáshoz való alkalmazkodás fejlesztésben?

    • kognitív újrastrukturálás: Igyekezzünk a negatív, múltban ragadó gondolatainkat felülírni pozitív hozzáállást tükröző belső monológgal. Próbáljuk meg a jó oldalát meglátni a változásnak, például az új dolgok megismerésének és felfedezésének lehetőségét, személyes fejlődési lehetőséget.
    • Legyünk türelmesek magunkkal szemben! Adjunk kellő időt a feldolgozásra és esetleges gyászfolyamatra is. 
    • Fordítsunk több időt önmagunkra és önismereti munkánkra! Adjunk teret a relaxációnak. (Pl.: forró fürdő, séta, meditáció, olvasás)
    • Amennyiben úgy érezzük nem tudunk továbblépni a helyzeten, keressünk professzionális segítséget.

Források: 

https://psychcentral.com/blog/adapting-to-change#recap

https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-the-face-adversity/202107/how-adapt-change

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment