Igazságügyi szakértés

Az igazságügyi pszichológiai szakértés egy külön szakterület a pszichológián belül. Igazságügyi szakértő pszichológus végezheti, aki az Igazságügy Minisztérium nyilvántartásában regisztrálásra került. Célja az, hogy egy adott történéshez/folyamathoz kapcsolódóan szakvéleményt lehessen készíteni a kirendelő szerv, illetve magánszemély részére. Melyek a kirendelő szervek?

  • Bíróság
  • Gyámhatóság
  • Rendőrség
  • Közjegyzői iroda (nem peres eljárásban)

Az igazságügyi szakértői vizsgálat folyamata a kirendelő végzéssel indul. Ezt kapja meg a szakértő pl a Bíróságtól. A kirendelő végzés alapján a pszichológus behívja a vizsgálandó személyeket egy írásbeli behívó formájában.

Az igazságügyi szakértői diagnosztikai vizsgálat megegyezik az egyéb diagnosztikai vizsgálatokkal. Viszont nagyon fontos különbség, hogy vizsgálatot követően nem történik visszajelzés a vizsgált személyek felé. A szakvélemény a kirendelő szerv felé kerül benyújtásra. A pszichológussal általánosságban a kirendelő szerven keresztül lehet tartani a kapcsolatot a vizsgálat befejeztével. Pl kérdéseket a bíróságon keresztül lehet feltenni. Másik különbség az, hogy a vizsgálat központi egyik központi eleme a hatóságok/bíróság által a szakértőnek feltett kérdések megválaszolása.

Kapcsolat

Időpontfoglalás

A központi számon tud bejelentkezni 10-től 20 óráig munkaidőben, ahol szakképzett asszisztenseink fogadják hívását:
+36-70-421-6264
Kapcsolat

Keressen minket
elérhetőséginken

Add Your Comment