A munkahelyünkön könnyen úrrá lehet rajtunk a stressz, az elvárások és a kritikusság. Előfordulhat, hogy vagy saját magunk által állítunk magunknak túl nagy követeléseket, vagy a főnökünk, esetleg kollégáink felől érkezik az elvárás. A legfontosabb benne az, hogy megtanuljuk magunkat értékelni és nem mindig a külső megerősítésre várni. Ugyanis így, könnyen elkezdhetünk frusztrálódni és túlhajszolni magunkat. Az is lehetséges, hogy túl gyakran kalandozik el a figyelmünk, sok energiát elvon az, hogy próbálunk tökéletesek lenni.

Könnyen válhatunk saját magunk kritikusaivá. Nem merünk megszólalni, amikor belép a főnökünk? Vagy éppen nem a legpontosabb választ adtuk egy gyors kérdésre? Nem tudtunk annyit hozzá tenni a projekt megbeszéléshez? Később adtuk le a munkánkat mint mások?

Aztán be is indul a gépezet. Elkezdjük saját magunkat szépen lassan apró darabokra szedni és értékelni. Ez mind szorongáshoz és lehangoltsághoz vezethet. Motivációnkat elveszíthetjük és egy idő után a kiégés kialakulásában is szerepe lehet.

Különböző módszerekkel segíthetünk magunkon. Elsősorban érdemes az összképet átnézni, hogy miket is értünk el eddig a karrierünkben, milyen teljesítményeink voltak és mely céljainkat értük el. Próbáljunk eltávolodni a jelen megkérdőjelezésétől és értékelésétől. Egy kicsit távolodjunk el attól az adott pillanattól, amikor hibáztunk, vagy úgy érezzük hibáztunk.

Mik lehetnek célok? Apró sikerek? A munkahelyi projektek és megbeszélések mellett a saját belső céljainkat is érdemes átvenni. Amennyiben jellemző ránk a rendszeres kritikus gondolkodás és negatív belső monológ a munkahelyünkön, akkor már az egy cél és győzelem lehet, ha sikerül legalább egy délelőtt nem beleesni ebbe a gondolkodásmódba. Szépen lassan apró célokat elérni és tudatosítani a sikereket. Nem csak személyesen, hanem a munkában is.

Érdemes lehet azt is átgondolni, hogy a személyiségünk és „én”-ünk nem azonos a munkánkkal. Át kell gondolni, hogy mik vagyunk anélkül és azzal együtt. Mi az ami fontos számunkra? Milyen értékeink vannak? Miben hiszünk? Egy kis önismeret csodát művelhet ezzel a kérdéssel is.

A folyamatos megkérdőjelezése saját magunknak átfordítható. Amikor észrevesszük a negatív belső monológunkat, akár ki is használhatjuk azt. Ahelyett, hogy arra gondolunk:

Mi van, ha rosszat szóltam? Valami rosszat mondtam? Biztosan elrontottam!

Gondoljunk arra, hogy: Mi van , ha elégedettek a munkámmal? Mi van, ha jól gondoltam? Hozzá tettem valami értékeset a munkához!

forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/trust-yourself/202110/4-ways-keep-your-inner-critic-in-check-work

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment