Az ADHD , figyelemhiányos- hiperaktivitás zavar egy viszonylag gyakori idegrendszeri és viselkedéses nehézség, melyet általában gyermekkorban diagnosztizálnak. A zavar tünetei közé tartozik a figyelemzavar, hiperaktivitás és impulzivitás. A tünetek csökkenhetnek és változhatnak, de akár felnőttkorban is problémát okozhatnak a társas kapcsolatokban, egészségben és a munkahelyen. Az ADHD-val jól együtt lehet élni terápia, gyógyszeres kezelés és a különböző megküzdési stratégiák kialakításának segítségével.  Az ADHD kialakulásában számos tényező közre játszhat, mint a genetika, agyi fejlődési rendellenesség és a környezeti faktorok  (Centers for Disease Control and Prevention (CDC). What is ADHD?)

A negatív megbélyegzések az ADHD-val együtt élőkkel szemben kifejezetten károsak. A környezetük őket sokszor motiválatlannak, lustának, naplopónak ítéli meg. Fontos  a tüneteknek, köztük a motiváció fenntartásának nehézségét elfogadni és támogatni azt, aki ezzel a nehézséggel él együtt.

Az ADHD-nál az exekutív funkciók deficitje áll fent, tehát az, hogy elkezdjenek, megtervezzenek, energiát fektessenek valamilyen feladatba, az nehézséget okoz számukra. Az impulzivitásnak köszönhetően lehet könnyen hoznak az adott pillanatban döntéseket, viszont ha már valamit össze kell rendezniük, vagy egyeztetniük a feladatvégzés során, az már problémás lehet. Könnyedén túltelítődhetnek a sok információval, akár le is fagyhatnak. A feladatba lehet sikerül belekezdeni, viszont a figyelmet fenntartani már nehezebb. Akármennyire is próbálkoznak lehet nem sikerül a feladat teljesítése, mely akár frusztrációt is okozhat számukra. 

Az ADHD diagnózisa rendkívül fontos, de könnyen félreérthetőek a tünetek és kategorizálhatóak lustaságnak, vagy nemtörődömségnek. Így a diagnosztizálatlan személyeknél, gyakran előfordulhat a stigma viselése, hogy ők lusták, pedig csupán másképpen működnek a feladatmegoldás szempontjából. Arról nem is beszélve, hogy megélhetik a szorongást a koncentrációs nehézségek és kudarcélmények végett. Könnyen belekerülhetnek egy spirálba a motiválatlansággal kapcsolatban és lehet, hogy akár depressziós fázist élnek meg elkerüléssel, érdeklődésvesztéssel, motivációvesztéssel, emlékezési nehézségekkel és koncentrációs problémákkal. 

Hogyan lehet a motivációt fejleszteni, ha figyelemzavarral küzdesz?

   • Próbáld meg a feladatot kisebb darabokra tördelni.
   • Bizonyos feladatokat érdemes lehet átgondolni és áttenni máskorra.
   • A testmozgás segíthet. Próbálj az feladatvégzéssel töltött időtartamok között szünetet tartani és mozogni.
   • Tűzz ki kisebb célokat.
   • Azonnal jutalmazd meg magad, akármilyen kis lépéssel haladtál előre.
   • Határozz meg kisebb munka periódusokat (10 – 15 perc).

Forrás: https://www.verywellmind.com/adhd-and-motivation-20470

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment