A testdiszmorfiás zavar során egy mások számára láthatatlan, vagy kicsi, akár nem létező testi hiba körül forognak a gondolatok. A testkép ilyenkor sérült és intenzív fókusz helyeződik az említett problémára. Ezzel kapcsolatban szégyent, szorongást él meg a személy, és számos helyzetet elkerülhet emiatt. Jellemző rá a folyamatos visszajelzést kereső magatartás is: a tükörben való vizsgálása a testnek, kozmetikai beavatkozások keresése a probléma orvoslására.

A testdiszmorfiás zavar egy formája az izom diszmorfia, mely során túl kicsinek, vagy nem létezőnek látják a már kidolgozott izmokat. Ez főleg férfiaknál fordul elő. Fontos megjegyezni, hogy a személy minél inkább meg van győződve a hiányosságáról, vagy hibájáról, annál jobban megnehezíti az a mindennapi életét és annál súlyosabb testképzavar alakul ki nála. A zavar kialakulásában szerepet játszhat a családi anamnézisben előforduló testdiszmorfiás zavar, vagy más mentális betegség. Agyi funkciók eltérése, negatív és elértéktelenítő viselkedés és megjegyzések a testképpel kapcsolatban mások, vagy saját részről.

A testdiszmorfiás zavar általában fiatal serdülőkorban alakul ki és rizikó faktora lehet a családi hajlamosság a testdiszmorfiás zavarra, vagy kényszerbetegségre. Szintén közre játszhat a negatív és elhanyagoló bánásmód, gyermekkori abúzus és bántalmazás. A szociális nyomásnak is nagy szerepe lehet, mely indukálhatja a szépség ideál hajszolását is. Ezeken felül más mentális nehézségek, mint szorongás és depresszió, valamint a perfekcionizmusra való hajlam is hozzájárulhat a kialakulásához.

A következő tünetek jellemzőek erre a testképzavarra:

  • Kicsi, vagy mások számára akár láthatatlan testi „hibára” való fixálódás és gondolatspirálok a probléma körül
  • Erős hit abban, hogy a „hiba” miatt defektes és csúnya az illető
  • Az a hiedelem, hogy mások biztosan észre veszik a hibát és emiatt hátrányban részesítik, vagy kigúnyolják a személyt
  • Folyamatos viselkedések és kezelések, melyekkel a “hibát” kívánja orvosolni
  • A „hiba” rejtegetése ruhával, sminkkel, vagy akár bújkálással
  • Perfekcionista tendencia a viselkedésben
  • Elkerülő magatartás

Forrás:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/body-dysmorphic-disorder/symptoms-causes/syc-20353938

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment