A parentifikáció során gyermekként olyan felelősséget vállalunk, ami valójában felnőtt feladatkörbe tartozik, így a gyerekkorunk jelentős részét emiatt nem tudjuk megélni. Előző írásomban arról volt szó, hogy mi az a parentifikáció, hogyan alakul ki és mit okozhat, milyen jelei lehetnek gyermek- és felnőttkorban.

Amennyiben úgy érezzük gyermekkorunkban nem tudtunk a valós életkorunknak megfelelően felszabadultan viselkedni és megélni a pillanatokat, lehet arról szó, hogy parentifikációt éltünk meg. Érdemes lehet első körben átgondolni és tudatosítani a veszteséget, amit ezzel kapcsolatban érzünk. Az, hogyha a traumáról elkezdünk beszélni és megfogalmazzuk azt, megtettük az első lépést a gyógyulás felé. A szégyenérzet és a lelkiismeretünk beleszólhat a gondolkodásunkba és elindulhatnak a fejünkben az értéktelenítő gondolatok. Igyekezzünk ezeken felülkerekedni. Ne csökkentsük az érzéseink valóságosságát azzal, hogy megkérdőjelezzük azt. Merjük őszintén és  nyíltan megfogalmazni azokat a dolgokat, amiket nem kaptunk meg, nem éltünk meg, pedig szükségünk lett volna rá. Ez szintén egy gyászfolyamat, ami hosszú időbe telhet csupa vegyes érzéssel, melynek teret kell adni. 

Gondoljuk csak végig… Mire van szüksége a belső gyermekünknek? Ez egy nagyon nehéz kérdés, melyre lehet nem is tudjuk azonnal a választ . Hiszen, ha parentifikálva lettünk, azt tanultuk meg, hogy a saját igényeinket háttérbe kell szorítani mások igényeivel szemben. Amennyiben ez nehezünkre esik, először próbáljunk meg gondoskodni magunkról… Mennyire esik könnyen? Próbáljunk olyan rituálékat kialakítani , amik boldoggá tesznek. Igyekezzünk feltöltődni és megtalálni azt, akár valamilyen gyermeki játékot, amire szükségünk van. Bevezethetünk önegyüttérző és affirmációs gyakorlatokat. 

Gondoskodjunk a jövőnkről és magunkról. Fókuszáljunk arra, amit szeretnénk elérni és boldogsággal tölt el bennünket. Merjünk nagyokat álmodni és ne hagyjuk, hogy a saját magunk által alkotott határaink bekorlátozzanak bennünket.

Amennyiben úgy érzi, hogy hasonlóan élte meg a gyermekkorát, érdemes lehet azt hozzáértő szakemberrel átdolgozni. Főleg, mivel ez sokszor kapcsolódik, más traumákkal, vagy nehézségekkel.

Forrás: 

https://www.psychologytoday.com/us/blog/social-instincts/202211/how-heal-the-wounds-being-forced-grow-too-early

Kép Forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment