A serdülőkorban kialakuló evészavar számos fiatalt érint, habár nagyrészt a lányokra jellemző, fiúknál is ugyanúgy kialakulhat a probléma. A mai világban nagyon sok szó esik a külsőségekről és arról, hogy mindenki nézzen ki jól.

A fiatalokat manapság sokkal több olyan inger éri, mely elbizonytalaníthatja az önértékelésüket és testképüket. Már minden egyes online platformon és médiában folyamatos hatások érik őket azzal kapcsolatban, hogy milyen az “ideális” test és külső. Nap, mint nap árasztják el őket képek túl retusált és sminkelt, edzett, tökéletes pozíciókba beállított személyekről. Ma már nem csak a kifutón és divatmagazinokban látott szépségideállal szembesülnek, hanem számos influencerrel, testépítővel és igazából azzal, hogy bárki nézhet ki így. Ez egy nagyon nehéz és sarkalatos kérdést vet fel azzal szemben, hogy valahol megvannak a pozitív hatásai az egészséges életmódra neveléssel kapcsolatban, de mégis azt érezteti velük, hogy még egy nem híres személynek is így „kell” kinéznie. Tehát, ebből egyenesen következik az, hogy bármely hétköznapi ember, aki jelen van a platformokon és social médián nézhet ki „így” és talán ez elvárás is mások részéről. Persze, akkor bejön a képbe a pozitív megerősítés kérdése is, mely még tovább fokozza a helyzetet azzal, hogy azt figyelik, hányan kedvelik az ő képüket. Ez a folyamatos visszacsatolás és tulajdonképpen állandó társas összehasonlítás sok nehézséget szül és egyébként nem csak gyermekeknek és fiataloknak, hanem felnőtteknek is. Az evészavarok kérdésköre egy összetett téma, mely nem csak a média befolyásoló hatásairól szól, hanem a kirekesztettségről, kontroll gyakorlásról és számos más hatásról, mely közre játszhat a kialakulásában. A teljesítmény helyzetektől és magas elvárásoktól egészen odáig, hogy életük egy szegmensén tudjanak legalább kontrollt gyakorolni az evészavarban szenvedő fiatalok. 

Az ismertebb evészavarok, mint az anorexia nervosa, bulimia nervosa és a binge eating (falásrohamok) mind pszichológiai jellegű problémák. 

Az evészavarok kialakulásához számos faktor hozzájárul, mint a családi, pszichológiai problémák és még a genetika is. Összefügg az alacsony önértékeléssel és a vékony test, mint testkép ideállal. Különböző sportok mint a balett, gimnasztika, atlétika, futás is rizikó tényező lehet, hiszen ott a vékony testalkat az elvárt. Az anorexia kialakulásában szerepet játszhat még a perfekcionizmus, magas elvárások saját és a szülők részéről is és a hibákkal kapcsolatos szorongás és a kritikusság. 

forrás: https://www.webmd.com/mental-health/eating-disorders/understanding-eating-disorders-teens

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment