A serdülőkor a változások időszaka. Az a fiatal, akinek gyermekkorában sok barátja volt, lehet most kapcsolatteremtési problémákkal küzd. Akinek nem okozott nehézséget a tanulás, annak lehet most romlanak a jegyei. Ez fordítva is igaz lehet. A példákkal csupán azt szerettem volna érzékeltetni, hogy maga a testi, lelki változásokon túl, ott van az iskolaváltás , leválás a szülőkről és még számos dolog, ami miatt ez az időszak egy normatív krízis a fiataloknak. A bizonytalanság, önértékelési nehézségek igazából természetesek ebben az időszakban, ám azért, hogy valamennyi stabilitása legyen a gyereknek, érdemes segíteni az egészséges önértékelés kialakulását. Támogatást lehet nyújtani különböző önismereti gyakorlatokkal, pszichológus segítségével, kortárs önfejlesztő csoportokkal, otthoni beszélgetésekkel és kreatív feladatokkal.

Próbálhatunk segíteni serdülő gyermekünknek megerősítő mondatokkal, mint pl.:

“ Értékes vagyok!”

“Meg tudom csinálni!”

“A nehéz helyzetekkel meg tudok küzdeni!”

“ Nyugodt és kiegyensúlyozott vagyok!”

“Képes vagyok barátságok kialakítására!”

“Szerethető ember vagyok!”

“A koncentrációs és tanulási képességeim kiválóak!”

Otthon is érdemes egy olyan környezetet kialakítani a serdülők számára, amely “szégyen mentes” biztonságos zónának számítson a családi környezet. Biztatni kell a gyermekünket arra, hogy amit szeretne beszélje meg velünk, merjen tanácsot, segítséget kérni. Ne fojtsa el, ami bántja őt és, ha szeretnék segítünk neki szakembert találni a probléma megoldásához.

Forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/surviving-your-childs-adolescence/202011/helping-your-adolescent-build-self-confidence

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment