Az ajándékozás karácsony környékén aktuális témának számít, hiszen ilyenkor fokozott jelentősége van annak, hogy kinek mit adjunk ajándékba. Társadalmi elvárás valójában a karácsonyi ajándékozás, pedig alapvetően a szeretetünk, törődésünk és odafigyelésünk kifejezésének a módja. Érdemes magunkban végig gondolni, nekünk mit jelent az ajándékozás és mely módjával tudunk azonosulni. Inkább ajándékot készítenénk, vagy vennénk? Kinek adnánk szívesen ajándékot és kinek nem?

Evolúciós szempontból az ajándékozás egy taktikai lépés is lehet abból a célból, hogy jó benyomást tegyünk, megmutassuk a financiális forrásainkat, valamint kedvezzünk valakinek. Ajándékozhatunk azért, mert van valamilyen különleges esemény, mint karácsony, születésnap, évforduló. Ezen felül ajándékozhatunk csupán a szeretetünk, hálánk kifejezése végett bármilyen alkalommal. A karácsonyi ajándékozás frusztrációt okozhat bennünk. Mit is adjunk a szerettünknek? Kiknek adjunk ajándékot, kiknek nem? Csak a legközelebbi rokonoknak, vagy esetleg még a barátoknak, kollégáknak is? A legfontosabb, hogy nézzünk magunkba, miért is ajándékozunk? Elvárásból, vagy azért, hogy a másiknak örömet okozzunk? Akkor tudunk igazán jó ajándékot adni, ha azt szívből tesszük. Sokszor nem is maga az ajándék a lényeg, hanem ahogyan azt oda adjuk. Kedves szavak, elismerés, szeretet kifejezése által. Érdemes megfontolni azt is, hogy esetleg mi magunk készítsünk ajándékot a másiknak. Egy kedves emlék felidézésével, saját kezű barkácsolással, festéssel, rajzolással. Adhatunk élményt is a másiknak. Tudjuk, hogy régóta szeretne valahová elmenni? Vigyük el oda, ha van rá kapacitásunk, és éljük meg együtt az öröm pillanatait. Ez akár sokkal nagyobb boldogságot hozhat, mint bármilyen ajándék. 

Az ünnepek környékén előre várt ajándékozással szemben a  meglepetésként kapott ajándékok sokkal jobban emelik a boldogság szintünket, hiszen nem várt alkalommal kapjuk őket. A különleges eseményekkor már előre szoktuk várni mit kapunk, gondolkozunk rajta, vajon mi lehet az, mely akár a csalódást is okozhat később, ha nem azt kapjuk, amire mi gondoltunk. Azonban a másik esetben, amikor véletlenszerűen kapunk ajándékot valakitől, azt igazi odafigyelésként és tiszta örömként tudjuk elkönyvelni. Így, különlegesnek érezhetjük magunkat aznap. 

Az ajándékozás legyen önazonos velünk. Olyan ajándékot adjunk másoknak, ami szerintünk a megfelelő és kifejezi a szeretetünket. Nem szükséges ennek nagy értékűnek lennie, egy egyedi darab, melyet mi készítettünk ugyanakkora örömet tud okozni a szerettünknek, ha nem nagyobbat.

Források:

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/consumed/201911/5-things-you-may-not-know-about-the-psychology-gifts

https://www.psychologytoday.com/us/blog/slightly-blighty/202112/the-secret-giving-the-very-best-gifts

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment