Az inszomnia egy gyakori alvási nehézség. Jelentkezhet úgy, hogy nehéz elaludnia a személynek, gyakran felébred és nehézséget okoz neki az alvás fenntartása, vagy korán ébred és nem tud visszaaludni. 
Világszinten 10% és 30% közé teszik az inszomnia előfordulását a populációban (Bhaskar és mtsai, 2016). Az alvásmegvonás számos egészségügyi problémát okozhat, mint depressziót, szorongást, magas vérnyomást, diabéteszt, elhízást, stroke-ot és szív- és érrendszeri betegségeket. Ezen felül a kognitív képességeket is befolyásolja, mint az exekutív funkciókat, munkamemóriát, koncentrációs képességeket, érzelemszabályozást, hangulatot és döntéshozatalt. Negatív érzelemfeldolgozást indíthat be, mely agresszióban, dühben, reménytelenségben, vagy akár szuicidumban is megmutatkozhat (Krause és mtsai, 2017).
Milyen jelei lehetnek az inszomniának?

– órákig tartó sikertelen próbálkozás az elalvással

– korai ébredés és utána sikertelen visszaalvás

– csak rövid periódusokig tartó alvás

– gyenge exekutív funkciók

– nem kipihent érzés ébredéskor

– gyakori éjszakai ébredés és nehéz visszaalvás

– nem pihentető alvás

– nappali fáradtság és álmosság

– koncentrációs nehézségek

– frusztráció érzése, vagy szorongás az alvási nehézségek miatt

Források:
https://www.verywellmind.com/what-is-insomnia-5088915
Bhaskar, S., Hemavathy, D., & Prasad, S. (2016). Prevalence of chronic insomnia in adult patients and its correlation with medical comorbidities. Journal of family medicine and primary care, 5(4), 780.
Krause, A. J., & Simon, E. Ben Mander, BA, Greer, SM, Saletin, JM, Goldstein-Piekarski, AN, & Walker, MP (2017, July 1). The sleep-deprived human brain. Nature Reviews Neuroscience, 18, 404-418.
Kép forrása: Pexels
Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment