Konfliktusok gyakran kialakulnak gyermekkorban. Ekkor még tanulják a gyermekek a szociális készségeiket, határaikat, képességeiket és tulajdonképpen mindent a világról. Érdemes lehet a gyermekeket arra megtanítani, hogyan tudnak megtanulni rendesen vitatkozni a barátaikkal. Természetesen nem elvárható, hogy egyből megtanulják azt, hogyan helyezkedjenek a másik szerepébe és értsék meg a nézőpontját. Valójában ez is egy tanult folyamat és az idegrendszeri érés is hatással van rá, ahogy fejlődik a gyermek. 

Különböző kérdések által a gyermekek könnyebben megérthetik a barátjuk álláspontját. Érdemes lehet felnőttként is arra törekedni, hogy segítsük őket ebben a folyamatban. A következő kérdések segítségünkre lehetnek egy adott konfliktushelyzetben: 

Kérdezzék meg egymástól a gyerekek:

    • Mit gondolsz?
    • Mit érzel jelenleg?
    • Mi a véleményed?
    • Mit szeretnél?

A “Miért?” kérdéseket érdemes kihagyni egy-egy ilyen beszélgetés kapcsán, mert kritikusan hangzanak. Próbáljuk őket arra tanítani, hogy a saját nézőpontjukat és érzéseiket tanulják meg lekommunikálni. Én- közlések formájában könnyen meg tudják fogalmazni, hogyan is éreznek valójában. 

Beszéljünk velük az elfogadás és megbocsátás fontosságáról. Értessük meg velük, hogy a megbocsátás valójában saját maguknak jó, hiszen általa megszabadulnak a negatív, dühítő érzésektől. Ezen felül az elfogadás már gyermekkorban egy nagyon fontos szempont a kapcsolatok kialakításában.

Mindig lehet tiszta lapot kezdeni. A gyermekek még sokkal rugalmasabbak és nyitottabbak, mint a felnőttek, ösztönözzük őket a gyengédségre és kedvességre. 

forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/growing-friendships/201712/3-ways-kids-can-solve-friendship-conflicts

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment