Korábbi írásaim során már többször kitértem a relaxáció és meditáció áldásos hatásaira, ez alkalommal a légzéstechnikákról lesz szó.

Hogyan hat a trauma az agyra?

A trauma érzékennyé teszi a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengelyt, ez az agynak az a területe, mely a testünk központi stresszreakciós rendszeréért felelős. A trauma reaktívvá tehet bennünket a stresszel szemben.

Miért alkalmazzunk légzéstechnikákat?

Amikor légzéstechnikákat gyakorlunk akkor egyfajta meditatív állapotot érünk el azáltal, hogy a légzésünkre irányítjuk a fókuszunkat. Ezeknek számos fajtája létezik. Már egy egyszerű mély hasi légzés is segíthet abban, hogy ellazítsuk magunkat, figyelmünket lekössük, és a gondolati spirálból kikerüljünk. Amikor az érzelmeink nagyon elárasztanak bennünket, vagy folyamatosan magas intenzitással vannak jelen szintén, segíthetnek azok szabályozásában. 

A legegyszerűbb légzéstechnika az, ha csupán elnyújtjuk a kilégzésünket. Egy másik, ha a hasunkba veszünk mély lélegzeteket. Segítségünkre lehet a négyszög-légzés is. Ezt úgy szükséges gyakorolni, hogy  elképzelünk egy négyszöget. A belégzésünkkor a négyszög bal alsó sarkából a bal felsőig jutunk el lelki szemeinkkel, ezt követően a bal felsőből a jobb felsőbe, eddig szünetet tartunk a légzésben, majd a jobb felsőből jobb alsóba a kilégzéssel. Ezt egy újabb szünet követi a bal alsó sarkig, majd kezdhetjük elölről a légzést. Ezt érdemes lehet naponta többször is gyakorolni legalább 5-10 percig. Illetve, amikor úgy érezzük, hogy szükségünk van rá.

A légzőgyakorlatok segíthetik azt is, hogy kiegyensúlyozottabbak legyünk a nap folyamán, ne adjunk trauma reakciót olyan könnyen, nem traumatikus eseményre és segít a rémálmok megelőzésében is, vagy alvási nehézségekkel kapcsolatban. Amikor lefekszünk az ágyba ahhoz, hogy jól aludjunk és hamar álom jöjjön a szemünkre érdemes néhány légzőgyakorlatot végezni, ezt követően könnyebben tudunk elaludni.

Gyakorolhatjuk a légzést bizonyos applikációkkal is, az interneten számos ilyet lehet találni. Letölthetjük okostelefonunkra és így bárhol hozzáférhető, remek segítséget tud nyújtani. Internetes videómegosztó portálokon is lehet találni számos gyakorlatot és relaxációt, mely átsegíthet bennünket a nehéz helyzeteken.

Forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-addiction-connection/202203/breath-and-trauma-healing-exercises

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment