Az igazságügyi pszichológus hosszas képződés után láthatja el az igazságügyi szakértői feladatokat. Ehhez először gyermek, vagy felnőtt klinikai szakirányon kell végeznie, majd kellő tapasztalat után képződhet tovább igazságügyi szakértő pszichológusnak. A szakértői vizsgálatot különböző szervek jelölik ki számára, mint a rendőrség, vagy a bíróság. Ők ezeket az ügyeket nem válogathatják meg. Ugyanúgy kapnak büntető-, és polgári peres eljárásokkal kapcsolatos vizsgálatokat. Ezen felül magánszemély részére is írhatnak szakvéleményt. Fontos tudni, hogy az igazságügyi szakértők nem hoznak döntéseket, csupán a szervezetek által feltett kérdéseket vizsgálják pszichológiai szempontból, szakvéleményt fogalmaznak meg. 

Gyermekelhelyezéssel kapcsolatban általában az igazságügyi pszichológus szakvéleményét olyan esetekben kéri a bíróság, ami kifejezetten nehéz ügy. Ezalatt ne olyan válásra gondoljunk, ahol a felek békésen meg tudnak egyezni egymással, hanem olyanra, ahol egyszerűen nem tudnak közös nevezőre jutni és jellemző a viszálykodás, háborúzás a váló félben lévő társak között. Természetesen ez teljesen egyéni és számos tényező befolyásolja, hogy a folyamat hogyan zajlik le. Ez senkinek sem könnyű és érdemes a szülőnek és gyermeknek is támogatásért fordulnia pszichológushoz. Abban az esetben, ha mégis kikérik az igazságügyi szakértő véleményét, Ő általában egyszer találkozik a gyerekkel, vagy szülővel, ebben is rejlik a nehézsége a műfajnak. Előfordul olyan eset is, hogy külön-külön vizsgálják a feleket és a gyermeket, de az is lehetséges, hogy együtt vizsgálják őket. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a pszichológus mindenkinek segíteni szeretne, főleg a gyermek biztonságát helyezi előtérbe és csupán pszichológiailag vizsgálja meg a feltett kérdéseket. 

A bűntettek elkövetése mögött általában személyiségbeli és környezeti tényezők állnak. Az igazságügyi pszichológus egy bűnelkövetőnél azt vizsgálhatja, hogy milyen gondolatok, érzelmek, viselkedésmódok ösztönözhették a bűntett elkövetésére. Ebben az esetben szintén a bíróság által megalkotott kérdések mentén készíti el a szakvéleményt. Azt is vizsgálhatja, hogy áll-e pszichés elváltozás a viselkedés mögött. A vizsgálat során különböző teszteket és interjú technikákat alkalmaz a minél hatékonyabb és pontosabb feltárás céljából. Fontos szerepe lehet a bírósági tárgyalás előtt és a folyamat alatt is. Egy-egy ügy esetében több igazságügyi szakértő véleményét is kérhetik, akár különböző területekről is. A filmekben és a sorozatokban megjelenített pszichológusokkal ellentétben, az igazságügyi szakértők nem szoktak a rendőrökkel együtt nyomozni, hanem a fent említett szerepkört töltik be az eljárás folyamán. 

Rendelőnkben igazságügyi pszichológus és pszichiáter kolléga is dolgozik!

források:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/inside-the-criminal-mind/202012/what-forensic-psychologist-does-in-child-custody-case

https://forensicpsychologyuk.com/when-is-a-forensic-psychology-assessment-helpful-in-criminal-court-proceedings

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment