Az emberi kapcsolataink alapja az érzelmeink kifejezése a másik fél felé. Na de mi van, ha ez nem sikerül? Ha akadályokba ütközünk? Ha nehezünkre esik? Ha konfliktust szül?

Az hogy egy adott szituációban, vagy egy személy felé megfogalmazzuk az érzéseinket, kulcsfontosságú lehet a hatékony kommunikáció és egészséges kapcsolódás kialakítása céljából. Amennyiben ezt nem tesszük meg, a másik személy csak következtetni és találgatni tud, hogy mi zajlik bennünk. Dühös? Fél? Szomorú? Flegma?

Sokszor az előbbi érzelmek jutnak eszünkbe és arra akár nem is gondolhatunk, hogy egy érzelmi blokk, vagy korábbi trauma miatt esik nehezére a másiknak megszólalni. Az is előfordulhat, hogy számára egy teljesen új és szokatlan helyzet magáról beszélnie. Ezeket mind az önismeret és kapcsolat alakítása során nekünk magunknak kell megtanulnunk és így tudunk egy harmonikus és kiteljesedett kapcsolatot kialakítani másokkal.

Amennyiben képeket mutatnak különböző érzelmeket tükröző arcokról, akkor az amygdalánk fokozott aktivitást mutat. Ez a részünk többek között az érzelmeinkért felelős. Tehát csupán, elég látnunk valakit aki fél, vagy szomorú és máris aktiválódik ez az agyi régiónk. Viszont, ha az említett érzelmet, amit látunk a képen verbalizáljuk, abban az esetben az amygdalánk már csökkent aktivitást mutat és inkább a prefrontális kéreg egy része aktiválódik.

Ugyanez történik, ha egy vita helyzetben elkezdjük az érzelmeinket felcimkézni, vagy leírni. Segít az érzelmek feldolgozásában és a tisztán látásban. Az érzelmek intenzitása csökken, így tudunk helyesen dönteni és cselekedni. Az érzelmeink megismerésére és azonosítására a mindennapokban rendkívül hasznos lehet alapvető mindfulness technikák alkalmazása, melyek a buddhista tanításokból és buddhista meditációból ered. Amennyiben elsajátítunk egy meditációs technikát a megfelelő oktatótól, minden nap tudjuk gyakorolni a meditáció során az érzelmeink azonosítását, mely nagy változást hozhat az életünkben.

Eltekintve a meditatív elemektől az is hasznos, ha összességében a kapcsolatainkban és önmagunkban is megtanuljunk felismerni és kimondani azt, amit valójában érzünk és nem pedig azt, amit a helyzet, vagy társadalom, vagy a hiedelmeink mentén mondanánk.

forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2007/06/070622090727.htm

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment