A távkapcsolatra sokan nem is gondolnak és elképzelhetetlennek tartják, amíg nem hozza úgy az élet, hogy a szerelmüktől távol kell élniük. Előfordulhat, hogy egy költözés előtt találjuk meg párunkat, amikor már nem tudjuk visszafordítani az eseményeket, külön városban tanulunk a párunktól, vagy több év együtt töltött idő után alakul úgy egy munkalehetőség, hogy egyikünket másik városba szólítja a hivatása. Elsőre ijesztőnek tűnhet, de elköteleződéssel és megfelelő hozzáállással, rugalmassággal bevehető az akadály a pároknak. Sőt a valódi elköteleződést meg is erősítheti egy ilyen akadály kiállása. 

Fő területek, melyeket érdemes átbeszélni és dolgozni rajta:

   • kommunikáció
   • kapcsolattartás
   • határok
   • közös cél
   • egyéni fejlődés

A kommunikáció bármilyen egyértelműnek is tűnik mégis nagy figyelmet érdemel. Ilyenkor, ha fizikailag nem vagyunk közel a párunkhoz az egyetlen lehetséges eszközünk a kapcsolattartásra és kapcsolatteremtésre valójában a kommunikáció. Fontos az, hogy hogyan, mikor, miért és mennyit beszélünk egymással. Érdemes mind a két félnek letisztázni, hogy mire van szüksége és mennyi kommunikáció az ideális számára. Vannak párok, akiknek a napi egy telefonhívás elég, másoknak viszont az egésznapos kommunikáció, írogatás, többszöri telefonálás a megfelelő. Ezt össze kell egyeztetni a párunkkal és persze az ő munkarendjével.  A legjobb kommunikációs forma a távkapcsolatban a telefonos beszélgetés, valamint a videóhívás. Persze hatékony az írásbeli kommunikáció is, viszont akkor könnyebben érthetjük félre a párunk mondandóját. Írásban akár a figyelmetlenségünk miatt, mert közben mást is tudunk csinálni, vagy az írásjelek másféle használata miatt, vagy a nonverbális gesztusok hiánya miatt könnyebben érthetjük félre egymást. 

Hogyan tudjuk a konfliktushelyzetet jobban tisztázni?

  • Ha úgy érezzük, hogy valami felzaklatott minket, igyekezzünk a hévből történő válaszolás helyett inkább átgondolni a helyzetet és racionalizálni. Miután kicsit lenyugodtunk, inkább telefonon, vagy videóhívásba beszéljük meg a konfliktust. 
  • Tegyünk fel tisztázó kérdéseket a partnerünknek!
  • Én-közlésekben mondjuk el a problémánkat. Beszéljünk arról, bennünket mi bánt a másik fél hibáztatása nélkül. Mondjuk el az érzéseinket tisztán, de figyeljünk rá, hogy ne értékeljük közben a másikat.
  • Közösen találjunk ki megoldást a helyzetre, gondoljuk át, hogyan fejlődhet tovább a kapcsolat, mi szükséges a konfliktus letisztázásához. 
  • Ne feledjük, egy kapcsolatban folyamatosan csiszolódunk össze a másikkal, így a konfliktusaink megoldása is fejlődik idővel.

A következő cikkben folytatom a téma kibontását az egyéni fejlődéssel, közös tervezéssel és a célok elérésével a távkapcsolatban.

Forrás: https://psychcentral.com/lib/how-to-make-long-distance-relationships-work#recap

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy VillőAdd Your Comment