Az első és legfontosabb, hogy az általunk kiválasztott partnerrel szemben legyenek reális elvárásaink. Senki sem tudja a fejünkben elképzelt tökéletes ideál képét megvalósítani, főleg nem úgy, hogy arról nem kommunikálunk nyíltan. Ehhez elkerülhetetlen a minőségi beszélgetés, a másik meghallgatása és az elfogadás.

A kommunikáció a kapcsolat alappillére:

  • Szánjunk minőségi időt a beszélgetésre.
  • Valóban figyeljünk oda és hallgassuk meg a párunkat. Ne arra koncentráljunk mit szeretnénk mondani, hanem figyelmünkkel kapcsolódjunk hozzá.
  • Tegyünk fel kérdéseket, mutassuk ki az érdeklődésünket.
  • Osszunk meg információt önmagunkról és tudassuk vele milyenek vagyunk.

Vita során figyeljünk oda arra, hogy az igazságos mérték medrében haladjon:

  • Mielőtt kimondunk valamit, igyekezzünk azt átgondolni. Nem kell elnyomni a bennünk felgyülemlett érzelmeket de figyeljünk oda, nehogy dühből és agresszióból olyat mondjunk a másiknak, ami visszavonhatatlan károkat okozhat. Árnyaljuk érzelmeink verbális megnyilvánulásait.
  • Én-közléseket használjunk amikor megfogalmazzuk érzéseinket és gondolatainkat az adott problémával kapcsolatban. Próbáljuk ne kritizálni, vagy hibáztatni a másikat.
  • Próbáljunk egy objektív szemszöget is felvenni, a helyzet vizsgálata során. Ne használjuk például a „mindig” és „soha” kifejezéseket. Ne legyünk végletesek.
  • Igyekezzünk a fókuszt tartani. Próbáljunk meg a korábbi sérelmeket, amelyek nem részei az adott vitának mellőzni.
  • Vállaljunk felelősséget a hibáinkért. Kérjünk értük bocsánatot.

Használjunk megerősítéseket. A rossz és negatív érzésekkel szemben is hozzunk fel több pozitív és szeretettel teli érzelmet. Legyünk rugalmasak. Természetes, hogy nehezünkre esik a változás, de az egészséges kapcsolatokban tere van a fejlődésnek és növekedésnek. Gondoskodjunk saját magunkról is. Az önismeret és saját igényeink kifejezése is elengedhetetlen. A kapcsolatban azt gyakoroljuk, hogyan fogadjuk el feltétel nélkül az embertársainkat és szerelmünket. Merjünk támaszkodni partnerünkre. Hogyha valamit együtt eltervezünk, akkor vigyük is véghez, ne mondjuk le a saját igényeinkre hivatkozva. Próbáljuk megtalálni az egyensúlyt. Legyen szó nemi szerepekről, vágyakról, igényekről. Egy kapcsolaton belül állandó változásokon megyünk keresztül. Odafigyeléssel egyre jobbá és jobbá tehetjük a kapcsolatunkat.

forrás:https://www.amherst.edu/campuslife/health-safety-wellness/counseling/self_care/healthy_relationships/10_tips_for_health_realtionships

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment