A hála az egy morális és szociális érzelem, melyet akkor élünk át, vagy mutatunk ki, ha valaki jót tesz velünk. A hála gyakorlása az életünk minden területén pozitív gondolatokat és változásokat hoz. Nincs ez másképpen a kapcsolatunkban sem. Előfordulhat, hogy már elfelejtjük mennyi mindennapi fontos és támogató dologban van segítségünkre a párunk. Legyen szó együttélésről, vagy különélésről, távkapcsolatról, friss, vagy már régóta tartó partnerségről. A lényeg, hogy minden kapcsolati formában segít a két ember közötti kötelék erősítésében, ha hálásak vagyunk egymásért és minden apró segítségért, amit egymásért megteszünk. Elég arra gondolnunk, hogyha elkezdjük gyakorolni a hálát bármely mindennapi tevékenységgel, történéssel, fejlődéssel kapcsolatban, gyökeresen megváltozhat a gondolkodásunk. Ez így lehet a kapcsolatunkban is. A jó oldalát látjuk a másiknak és nem vesszük már természetesnek azt, hogy jelen van az életünkben.

Wood és munkatársai (2022) kutatása alapján a partnerünkkel szemben kimutatott hála erősítheti a kapcsolatot és az a legfontosabb, hogy érte és a tetteiért legyünk hálásak. Segít abban, hogy a partnerünket elismerjük és ezáltal, mint személy tekintünk rá és értékeljük őt. Wood és munkatársai (2022) etikus érzékenységnek/válaszkészségnek (ethical responsiveness)  fogalmazza meg azt, hogy vannak alapvető etikai kötelezettségeink egymással szemben. Ilyen az, hogy támogatjuk egymást és az is, hogy hálásak vagyunk egymásért. Ezek a viselkedésformák támogatják az összetartozás érzését.

Hogyan tudjuk kifejezni a hálát partnerünk felé?

    • Igyekezzünk “én-üzenetekben” megfogalmazni azt, ami jól esik nekünk a viselkedésében. Ezt kiegészíthetjük dicsérettel az irányába.
    • Köszönjük meg, ha tesz értünk valamit. Ez lehet apróság is, mint egy pohár víz töltése, vagy egy szendvics elkészítése.
    • Amennyiben kérésünk van felé, mindig mondjuk el, hogy mennyit segített és köszönjük azt meg neki.
    • Figyeljük az apró dolgokat is, mennyi mindent tesz értünk.
    • Megfogalmazhatjuk hálánkat általános szinten: “Hálás vagyok, hogy vagy nekem.”, vagy konkrét cselekvéssel kapcsolatban: “ Hálás vagyok azért, hogy bevásároltál. Igazán jól esett, hogy gondoltál arra, hogy hosszú napom lesz.”

Még számos ilyen példát lehetne írni ezzel kapcsolatban. A lényeg, hogy fogalmazzuk meg és mondjuk ki a pozitív gondolatainkat a partnerünkkel szemben.

Források:

Wood, N. D., Fife, S. T., Parnell, K. J., & Ross, D. B. (2022). Answering the ethical call of the other: A test of the strong relationality model of relationship flourishing. Journal of Marital and Family Therapy.

https://www.psychologytoday.com/us/blog/fulfillment-any-age/202211/why-it-s-important-give-thanks-in-your-relationship

https://www.psychologytoday.com/us/blog/finding-new-home/202011/the-right-way-express-gratitude-in-relationships

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment