A gyermekek kezébe egyre előbb kerülnek az elektromos eszközök és egyre gyorsabban is tanulják meg használni őket. A számos inger és lehetőség, amit ezek az eszközök nyújtanak (telefon, laptop, tablet) csábítóan hat a gyermekek számára, ám lelki világukban és fejlődésükben gondot okozhatnak.

Kezdve azzal, hogy ezekkel az eszközökkel ingerekkel túltelítődnek, és a figyelmüket nehezebb lesz a “hagyományos” játékokkal lekötni, odáig, hogy mennyi veszélyt is jelenthet az internet világa.

Áttérve kifejezetten a közösségi média hatásaira, egyértelműen a társas összehasonlítás általi énképben való elbizonytalanodást indukálhatja. Elindul a folyamatos vizsgálat, kinek, mije van, ki hogyan néz ki, ki kikkel barátkozik és milyen módon van jelen a közösségi hálón. Hány “lájkja” van, hány fiú/lány szívezi be a képét. Nem beszélve a kommentek között megjelenő negatív megjegyzésekről, vagy az internetes zaklatásról, mely folyamatos fenyegetést jelent. 

Charmaraman és munkatársai (2022) kutatása alapján azok a gyermekek, akik 11 évesen, vagy annál fiatalabban kezdenek el Instagramot, vagy Snapchatet használni, hajlamosabbak arra, hogy kialakuljon náluk a problémás digitális eszközhasználat. Ezen felül előfordulhat náluk nagyobb eséllyel, hogy olyan oldalakat látogatnak meg, melyeknek a szülők nem “örülnének” és nagyobb eséllyel vesznek részt az internetes zaklatásban is. A barátkozás szintén nehezükre eshet, valószínűleg inkább vannak internetes, mint fizikailag közel lévő barátaik. 

Heyman és munkatársai (2021) vizsgálata alapján a COVID-19 pandémia alatt azoknál a gyerekeknél, akik már tic-zavarral lettek diagnosztizálva, növekedett a tic-ek előfordulásának száma (Conte és mtsai, 2020).  Serdülőkorú lányok hirtelen produkáltak sokan egy érdekes kombinációját a motoros és vokális ticeknek. A számok alapján duplázódhat a serdülőkorúaknál előforduló tic-tünetek megjelenése. Heymann és munkatársai (2022) megfogalmazták aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy a TikTok-on megjelenő és tic- tüneteket produkáló influencerek esetleg szerepet játszhatnak az explozív növekedésben. Azáltal, hogy megosztják a tüneteket, erősödik bennük a valahová tartozás érzése és társas támogatásra tehetnek szert az internetes oldalon. Kérdés, hogy valójában ez jó-e , vagy inkább elősegíti a tünetek kialakulását és tartósságát?

Források:

Charmaraman, L., Lynch, A. D., Richer, A. M., & Grossman, J. M. (2022). Associations of early social media initiation on digital behaviors and the moderating role of limiting use. Computers in Human Behavior, 127, 107053.

Conte, G., Baglioni, V., Valente, F., Chiarotti, F., & Cardona, F. (2020). Adverse mental health impact of the COVID-19 Lockdown in individuals with Tourette syndrome in Italy: an online survey. Frontiers in Psychiatry, 1325.

https://health.clevelandclinic.org/dangers-of-social-media-for-youth/

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment