Elköteleződés alatt azt értjük, hogyha az a szándékunk, hogy egy kapcsolatot hosszú időn át fenntartunk és teszünk is érte, hogy működjön. Ez mindenki részéről máshogy alakulhat egyéni észlelés, gondolkodás, kötődés és múltbéli tapasztalatok mentén. Lehet ez romantikus, munkahelyi, vagy baráti kapcsolat. Ma a romantikus kapcsolatbeli elköteleződési nehézségről lesz szó. Elköteleződési nehézséggel élő emberek számára nehéz lehet hosszútávú ígéreteket tenni másoknak, ezáltal nehezebben emelik a kapcsolatukat egy magasabb szintre. Ezáltal lehet, hogy a párjuk, vagy akár ő maguk kevésbé elégedettek a kapcsolattal, gyakran élnek meg konfliktusokat és nem élik meg a mély érzelmi kapcsolódást a partnerrel. 

Mitől alakulhat ki az elköteleződési nehézség?

Hozzájárulhat a kialakulásához az, hogy milyen a kötődési stílusunk. Amennyiben a kötődésünk nem biztonságos, hanem szorongó, elkerülő, vagy dezorganizált, akkor bizony lehet nehezünkre esik bele engedni magunkat igazán egy kapcsolatba és hinni is benne. Ezen felül lehet, hogy a szorongó kötődésünk alapján nehezen bízunk meg a másik személyben, úgy érezzük az igényeinket senki nem tudja kielégíteni majd és nehezen hiszünk abban, hogy a kapcsolat valóban jól fog működni. Félhetünk az elhagyástól, mely nagyon erős és szorongató érzés lehet, ezért inkább el se merünk köteleződni. Elkerüljük a hosszútávú ígéreteket, vagy éppen elmenekülünk és gyorsan véget vetünk a kapcsolatnak.  Lehet kevert üzeneteket kaptunk gyermekként, így végképp nem tudjuk eldönteni azt, hogyan kéne az igényeinket kifejezni és a törődést megkapni a másiktól. Akik traumákat éltek át, főleg, ha az elsődleges gondozójuktól, lehet olyan félelmekkel élnek együtt felnőtt korukig, hogyha valaki mellett elköteleződnek az fájdalommal jár. Ezek mind nehezítik az elköteleződésünket. 

Az elköteleződési nehézség kialakulásában közre játszhat:

   • gyermekkori traumatikus esemény, vagy folyamatos traumatizáció
   • olyan családi modellben való nevelkedés, ahol a szülők súlyos párkapcsolati gondokkal küzdöttek, melyeket nem tudtak megoldani
   • a mai felgyorsult világ, környezeti hatások, a sorozatos szexuális kalandra való lehetőség
   • kötődési nehézségek
   • bizalmi problémák
   • komoly károkat okozó múltbéli kapcsolatok bántalmazással, elhagyással

Az elköteleződési nehézség hosszútávon szenvedésnyomást okozhat a személynek. Szorongás, frusztráció, lehangoltság, reménytelenség, magány alakulhat ki. Úgy érezhetjük, hogy nem vagyunk elég jók egy kapcsolathoz, nem tudunk rendesen működni abban. 

Amennyiben komoly nehézségeket és sorozatos kudarcot okoz Ön számára az elköteleződési nehézsége, érdemes lehet terápiás folyamatban megkeresni és feloldani a lehetséges okokat. 

Források: 

https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/issues/commitment-issues#:~:text=Commitment%20issues%2C%20or%20a%20fear,in%20other%20areas%20of%20life.

https://www.forbes.com/health/mind/commitment-issues/

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy VillőAdd Your Comment