Amikor párkapcsolatban vagyunk a szerelmünkkel, közösen kiépítjük a bizalmat, megtanuljuk egymás kommunikációs stílusát, felállítjuk az esetleges határokat, igazából minden jól stimmel, szeretetben és harmóniában élünk, de mégis előbukkannak kérdések: Valóban Ő az igazi? Tényleg összeillünk? Titkol esetleg előlem valamit? Lehet, hogy képtelen vagyok egy egészséges kapcsolat fenntartására?

Amikor ezek az aggodalmaskodó gondolatok vissza-visszatérnek a látszólag jól működő kapcsolatokban is, azt kapcsolati szorongásnak nevezzük. Összességében nagyon sokunkban megjelenik ez a fajta szorongás. Lehet, hogy más-más időpontban jelentkezik a kapcsolatban élőknél. A kapcsolat elején, közepén, vagy esetleges vége felé. Amennyiben hosszútávon átéljük a kapcsolati szorongást az komoly érzelmi distresszt, motiválatlanságot, kimerültséget és számos fizikai panaszt is okozhat.

A kapcsolati szorongás személyenként máshogy jelenik meg. A legtöbb embernél ez úgy jelentkezik, hogy elbizonytalanodnak a kapcsolatukban egy adott ponton. Leggyakrabban a legelején az ismerkedés során, illetve akkor, amikor elköteleződnek egymás mellett. Ezek a kétségek, aggodalmak, és félelmek teljesen természetesek. Ám el is harapódzhat a kapcsolati szorongás, melynek a következő jelei lehetnek:

  • Aggodalmaskodik, hogy valóban számít-e a párjának.
  • Megkérdőjelezi a párja érzéseit, hogy szeretete valódi-e.
  • Aggódik az esetleges szakítás miatt. Ezért kerüli a konfliktusokat, mert fél, hogy mérges lesz rá a párja, illetve nem is meri mondani, ha valami zavarja.
  • Kétségei vannak a hosszútávú együttéléssel kapcsolatban. Kérdések merülnek fel benne azzal kapcsolatban, hogy valóban összeillenek-e a párjával.
  • Szabotálja a kapcsolatot.
  • Nagyon sok tett mögé belebeszél bizonyos dolgokat.

Amennyiben úgy érzi, hogy kapcsolati szorongást él át és ezáltal már romlik a kapcsolata és az életminősége is, akkor mindenképpen keresse fel szakembereinket!

Ahhoz, hogy a kapcsolatainkban jól tudjunk működni az önismereti munka nagyon fontos, hiszen egy kapcsolatban nagyon sokszor egymás tükrei vagyunk a párunkkal, valamint kellő önismerettel felfedezhetjük azt, hogy bizonyos reakcióink előző sérüléseinkből származnak.

forrás: https://www.healthline.com/health/relationship-anxiety#causes

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/par-ejszaka-utca-sotet-7062016/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment