Amióta az internethasználat elterjedt a fiatalok körében, azzal együtt az internet veszélyei is elkezdtek leselkedni rájuk. Az interneten minden elérhető: könnyen, gyorsan és anoniman. Rengeteg információ zúdulhat ránk csupán pillanatok alatt. Ennek a káros hatását hosszasan ecsetelhetném, de azt majd egy másik írásomban olvashatják. A mai cikk elsősorban az interneten zajló zaklatásról szól a gyermekek és fiatalok körében.

Mikor is beszélünk zaklatásról? Miben tér el a zaklatás az egyszeri bántalmazástól?

    • erős, negatívan befolyásoló és traumatizáló hatása van
    • az áldozat nem tudja a mindennapi életét nyugodtan élni, állandó félelemben és bizonytalanságban él
    • szabályos, vagy szabálytalan időközönként következik be az újabb zaklatás
    • lehet fizikai, szóbeli, szexuális tevékenység
    • az erőviszonyok eltolódnak, a bántalmazó fél kezében van a hatalom, akár több barátja van, hangosabban mer megnyilvánulni

A zaklatás az iskolán kívül otthon is előfordulat, továbbá az interneten elterjedt zaklatás állandósulhat, hiszen az online tér „sosem alszik”. Ezen felül anonim módon is történhet a zaklatás az interneten, tehát akár az arcát sem szükséges hozzá adnia a bántalmazónak. Sokszor előfordulhat az is, hogy a zaklatás már az iskolában kezdődik, majd szépen átterjed az online világra. Ez lehet akár egy előnytelen fotó, ami alatt cikizik a fiatalt, de odáig is elfajulhat, hogy teljesen ellehetetlenítik őt az életében. Fontos még megemlíteni, hogy az internet „nem felejt”. Tehát, ha egyszer oda felkerül rólunk valamilyen kompromittáló tartalom, az már onnan nem távolítható el, hiszen bárki lementheti, megoszthatja, elküldheti más személyeknek. A jelen járványhelyzetet sem szabad kihagyni a történetből, ugyanis a helyzet miatt a fiatalok akár 50%-al több időt tölthetnek a képernyő előtt az interneten böngészve, mely a zaklatás esélyét is megemeli.

A zaklatásnak súlyos következményei lehetnek. Csökken a gyermekek önbizalma, elszigeteltté válnak, elveszíthetik a barátaikat, ezek által kialakulhatnak náluk különböző mentális zavarok, mint a szorongásos zavarok, vagy a depresszió.

Elengedhetetlen a szülők részéről a megfelelő felvilágosítás az internet használattal kapcsolatban. Továbbá a beszélgetés és a kommunikáció. Figyeljenek oda gyermekükre, ha valami szokásostól eltérőt vesznek észre viselkedésükben, járjanak utána. Érzékenyen kapcsolódjanak, és alakítsanak ki bizalmat velük.

Ha zaklatás gyanúja merül fel Önökben, mindenképpen keressék fel a pedagógusokat, vagy az intézmény vezetőjét. Ezen felül elengedhetetlen a pszichológiai támogatása a gyermeknek terápia formájában!

Az internet használattal kapcsolatban megjelent már egy bejegyzésem a blogon, mely segítheti Önöket a megfelelő felvilágosításban:

https://gypszichologia.eu/2021/01/26/internethasznalat-gyermek-es-kamaszkorban/

Figyeljünk oda egymásra!

forrás: https://unicef.hu/cyberbullying

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/jegyzetfuzet-lany-iskola-fiatal-6936479/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment