A lehangoltság bizonyos időszakokban a legtöbbünk életébe beköszön. Lehet egy gyászfolyamat része, motivációvesztés, önértékelés csökkenése, vagy számos más esemény, mely elindította bennünk ezt a folyamatot. Jelen esetben nem a depresszióról beszélek és mindenképpen hangsúlyozom, hogy aki huzamosabb ideig depressziós tüneteket észlel magán, keressen fel pszichiáter, vagy pszichológus szakembert. A lehangoltság feldolgozásához és az új életszemlélet kialakításához szintén hasznos lehet segítséget kérni. Mai írásom ismeretterjesztő célzatú és igyekszem segítséget nyújtani olyanoknak, akik depresszív időszakot élnek át.

Mentális egészség nélkül nem lehet teljes az egészségünk, sem az életünk. Anélkül nem igazán tudjuk a munkánkat rendesen végezni, nehezen kapcsolódunk egymáshoz és a mindennapi tevékenységek is nehezünkre eshetnek. Lehetünk testileg a legfittebb formánkban, de, ha a lelkünk nincsen rendben, akkor az újra és újra ráveti árnyékát a mindennapjainkra. Ezért is fontos a lelki egészségünk megőrzése, fenntartása és segítése.

Amikor szomorú a hangulatunk, hajlamosak vagyunk a negatív eseményeket pörgetni a fejünkben. Az önreflexiós képességeink elengedhetetlenek a fejlődésünkhöz és a negatív események értékelése is beletartozik ebbe, viszont, ha folyamatosan ezeken gondolkodunk, beleeshetünk huzamosabb ideig a lehangoltságba és megrekedhetünk egy szinten, ahonnan nehéz felállnunk. Rugalmasan szükséges cselekedni ezekben a helyzetekben és a negatív események spiráljából egy ponton kilépni, fejlődni, túllendülni. Ezt tehetjük mi magunk is kellő tudatossággal, illetve szakember segítségét is kérhetjük ehhez. Amikor úgy gondoljuk ebbe a „csapdába” estünk, próbáljunk racionalizálni. Valóban ennyire nyomós ez az esemény, hogy hetekig ez uralja a gondolkodásunkat és életünket? Amennyiben kívülről, objektíven próbáljuk szemlélni, hogyan cselekednénk egy ilyen helyzetben? Próbáljunk lépéseket tenni a probléma megoldása felé. Készíthetünk erről listát, átgondolhatjuk mi segíthet a helyzetünkön. Apró, de célzott lépésekben érdemes haladni.

A következő cikkben ezekről a lépésekről lesz szó és folytatólagosan olvashatnak a lehangoltság leküzdéséről.

forrás:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/anxiety-zen/201605/depression-7-powerful-tips-help-you-overcome-bad-moods

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment