A stressz témakörén belül úgy gondolom a relaxáció és meditáció igazán megér egy külön fejezetet. A mai rohanó életünkben szinte mindenki arra vágyik, hogy megtalálja a békét, nyugalmat, kikapcsolódást. Nagyon fontosnak találom, hogy mindenki megtalálja a saját nyugalmát, és megtanulja az elfogadást, megnyugvást, kikapcsolás lehetőségét. Rengeteg inger ér bennünket. Ez tény. Számos lehetőség, elintézendő feladatok végtelen sora, és romba dőlő kapcsolatok vesznek minket körül. Könnyen érezhetjük úgy, hogy túl sok az, ami az életünkben zajlik.

A relaxáció és meditáció nem teljesen ugyanaz. Ugyan a relaxáció lehet egyfajta része a meditációnak, de úgy gondolom bármelyik fogalomról is beszélünk, csakis jót tehetünk vele magunknak. Relaxáció során egyszerűen lazítani próbálunk, különböző légzés technikákkal, progresszív izomrelaxációval, vezetett relaxációkkal. A meditáció összetetteb gyakorlás. A meditáció során tulajdonképpen megpróbálunk egyetlen egy dologra figyelni, legalapabb esetben a légzésünkre. Gyakoroljuk, hogy figyelmünket csakis oda koncentráljuk, ha gondolataink elkalandoznak, figyelmünket vissza irányítjuk. Az alap és ősi légzéses meditációt Vipassana meditációnak hívják, mely a buddhizmusból ered. E fajta meditáció során „felcimkézzük” magunkban az ingereket, melyek érnek bennünket, de egyből vissza is irányítjuk a figyelmünket a légzésre. Előnyei határtalanok, mindemellett pedig tulajdonképpen az agyunkat „edzzük” általa. A meditáció segíthet a depresszión, szorongáson, alvászavarokon, fájdalmon, vagy akár a magas vérnyomáson (National Center for Complementary and Integrative Medicine, 2016).

A relaxációt, vagy meditációt egyszerűen beilleszthetjük a napunkba, hiszen elég akár tíz-húsz perc is a gyakorlásra. Abban az esetben, ha elfoglaltak vagyunk, akkor pedig legalább kétszer ennyi.  Megteszi a hatását, érezni fogjátok. Nem azt fogjátok érezni, mit kaptok általa, hanem amikor abba hagyjátok, észre veszitek mennyi minden megszűnt, amikor gyakoroltátok. A szorongás, félelem, aggodalom, gondolatspirálok.

Kezdésként bármilyen vezetett relaxációt ajánlok, vagy szakember segítségét, aki tanult valamilyen relaxációs módszert, például autogén tréninget.

Fontos megjegyezni az állandó szorongással ajánlott felkeresni szakember segítségét! Várunk mindenkit szeretettel a rendelőben!

forrás: https://www.verywellmind.com/best-guided-meditations-4843806

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/tajkep-ferfi-szemely-erdo-737586/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment