Mi a jelentősége az önszabályozásnak a tanulás folyamatában?

Az önszabályozott tanulás (self-regulated learning – SRL) során a tanuló felelősséget vállal a saját teljesítményéért és tanulásáért (Zimmerman, 2022).

Az önszabályozott tanulás során a folyamat három lépésből áll:

1. Tervezés: A tanuló megtervezi feladatát, célokat tűz ki, stratégiákat vázol fel a feladat megoldására, és/vagy ütemtervet készít a feladathoz
2. Monitorozás: A tanuló megvalósítja a terveit, figyeli a teljesítményét és szerzett tapasztalatait az általa megválasztott módszerekkel.
3. Reflexió: A feladat elvégzése után a tanuló elgondolkodik az eredményén, teljesítményén és, hogy miért teljesített úgy, ahogyan (Zimmerman, 2002).

Amikor a tanulók ez alapján végzik a tanulmányaikat, számos tanulási és tapasztalatszerzési lehetőségünk van a folyamat során. Betekintést nyerhetnek minden fázisába a tanulásuknak és önreflexiós képességeket sajátíthatnak el. A tervezési szakaszban dolgozhatnak az önértékelésükön a diákok. A második szakaszban, a megfigyelés során, azzal kapcsolatban szerezhetnek tapasztalatot, hogy mely stratégiák a legmegfelelőbbek nekik személy szerint és mi segített a cél megvalósításában. Továbbá a flexibilitást is gyakorolhatják, hiszen a folyamat során módosíthatják szükség szerint a terveiket. A harmadik, reflexiós fázisban szintetizálhatják mindazt, amit tanultak. Tudnak reflektálni a személyes tapasztalataikra és következtetéseket vonhatnak le a jövővel kapcsolatban.

Források:
https://positive psychology.com/self-regulation/
Zimmerman, B. J. (2002). Becoming a self-regulated learner: An overview. Theory Into Practice, 41, 64-70.

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment