A cikk első felében főleg a távkapcsolatban való megfelelő kommunikációról volt szó. Az alábbiakban szó lesz a közös tervezésről, egyéni fejlődésről és más lehetséges tippekről, melyek segíthetik a kapcsolat fejlődését úgyis, hogyha nincsen a két fél állandóan fizikálisan jelen egymás mellett.

Ahhoz, hogy egy kapcsolatban jól működjünk egyéni individuumként is, jóban kell lennünk magunkkal. Szükséges megtapasztalnunk, hogy mi okoz számunkra örömöt, hogyan tudunk kiegyensúlyozottak lenni, esetlegesen milyen feldolgozatlan nehézségeink vannak. Abban az időszakban, amíg külön vagyunk a párunktól, kihasználhatjuk az időnket az önismeretre. Kezdhetünk terápiás folyamatba szakemberrel, olvashatunk önfejlesztő könyveket. Ismerjük meg magunkat kicsit jobban. Lehet, hogy ezelőtt még életünkben nem éltünk egyedül, így azt is megtanulhatjuk, hogyan tudunk így helytállni a világban és miben szükséges még fejlődnünk. 

A kitartáshoz és motiváltsághoz valójában szükséges egy közös cél, vagy terv egy távkapcsolat esetén. Ez arra vonatkozik, hogy beszélünk a párunkkal a jövőről. Közös és egyéni tervekről, és arról, hogyan tudjuk a kettőnk életét összehozni. Lehet, hogy még 1-2 év, mire ez bekövetkezhet, de akkor is jelentőséggel bír, ha beszélünk róla. Így lesz egy közös jövőképünk.

Melyikünk költözzön a másikhoz? Megbeszélhetjük melyik helyen biztosabb számunkra a közös jövő, vagy keresünk egy új közös várost, ahol összeérhet az életünk és együtt költözünk oda. Nyitottan állunk a változáshoz és a lehetőségekhez a közös céllal kapcsolatban. Ezek mind segítenek a jövőkép tisztázásában. Persze, ez a kép alakulhat idővel külső tényezők által, de mégis van remény arra, hogy egyszer együtt éljünk a másikkal és közös életünk legyen. 

Amikor elválunk egymástól beszéljük meg mikor találkozunk újra. Az újbóli jövőbeli találkozó megbeszélése segíti az elválást és motiválóan hat ránk, amíg nem vagyunk együtt. Van mit várni. Van egy különös varázsa annak, ahogy a vágyakozás és várakozás után újra láthatjuk párunkat. Valójában sokszor az újbóli találkozás, olyan mintha átélnénk újra az első találkozások varázsát. A találkozások kapcsán azt is fontos megemlíteni, hogy bizony van, hogy nem minden találkozás zajlik felhőtlenül.  A távolság, várakozás magasabb elvárásokat szülhetnek, ami emelheti a feszültséget az együtt töltött idővel kapcsolatban. Ezt fontos elengedni, hiszen, ha együtt is élnénk a párunkkal, előfordul, hogy vitatkozunk és nem olyan jól telik a közös idő, mint amikor minden rendben van. Nos ez ugyanígy alakulhat, ha távkapcsolatban élünk. 

Végül, de nem utolsósorban apró és folyamatos megerősítése az érzelmeinknek a párunk felé. Fejezzük ki! Mutassuk meg mennyire szeretjük a másikat és hogy valóban vele képzeljük el az életünket. Nyilvánuljon ez meg szóban, apró gesztusokban, kis ajándékokban, ami a legjobban esik a párunknak. Tartsuk életben a szerelmet!

Forrás: https://psychcentral.com/lib/how-to-make-long-distance-relationships-work#recap

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy VillőAdd Your Comment