A zene szebbé teszi az életünket. Bizonyos helyzetekben, különböző hangulatban és érzelmi telítettséggel más és más zenét kapcsolunk be. A nap indításakor és az elcsendesedéskor is eltérhet, hogy egy energetizáló, vagy nyugtató dallamot hallgatunk meg. A szórakoztatáson kívül a zene bizonyos kutatások szerint az egészségünket is támogatja.

A zene segítheti a kognitív teljesítményünket. A háttérzene, vagy klasszikus zene hallgatása a feladatok végzése közben, segítheti a koncentrációt és teljesítményt (Gold és munkatársai, 2013). A zenehallgatás gyorsíthatja az agy feldolgozó mechanizmusait és javítja a memóriát. Sokan vannak, akik munka és tanulás közben szeretnek zenét hallgatni. Az, hogy a zenehallgatás az alkotói folyamatot segíti-e valójában az számos faktortól függ: a zene élvezetétől, a zene fajtájától, és a zenét hallgató személy zenei edukációjától.

A stressz csökkentésében is társunk lehet a zene. Amikor feldúltak, túlterheltek, vagy ingerültek vagyunk, egy nyugtató klasszikus meghallgatása kirángathat bennünket az akkori lelki állapotunkból. Maga a különböző relaxációs és meditációs zenék kifejezetten az elme megnyugtatására lettek komponálva. Egy 2013-as kutatás alapján a zenehallgatás megváltoztatja a stresszre adott reakciónkat az autonóm idegrendszerünkben. A zenét hallgató csoport gyorsabban rendeződött egy stresszhelyzetet követően, mint az a csoport, amelyik nem hallgatott zenét (Thoma és munkatársai, 2013). 

A fájdalmaink enyhítésében is segítségül hívhatjuk kedvenc bandánkat, vagy előadónkat. Onieva-Zafra és munkatársai (2013) kutatásában fibromyalgias betegeket vizsgáltak. Azok az erős fájdalommal együtt élő betegek, akik napi egy órát hallgattak zenét, a kontrollcsoporthoz képest szignifikáns mértékben érezték a fájdalmuk csökkenését.

Ezeken felül a relaxáló zene hallgatása segíti az álomba merülést (Harmat és munkatársai, 2008), sportolás közben a zene szinten tartja és növeli a motivációt és javítja a hangulatot.

forrás: https://www.verywellmind.com/surprising-psychological-benefits-of-music-4126866#citation-2

Gold, B. P., Frank, M. J., Bogert, B., & Brattico, E. (2013). Pleasurable music affects reinforcement learning according to the listener. Frontiers in psychology, 4, 541.

Harmat, L., Takács, J., & Bódizs, R. (2008). Music improves sleep quality in students. Journal of advanced nursing62(3), 327-335.

Thoma, M. V., La Marca, R., Brönnimann, R., Finkel, L., Ehlert, U., & Nater, U. M. (2013). The effect of music on the human stress response. PloS one8(8), e70156.

Onieva-Zafra, M. D., Castro-Sánchez, A. M., Matarán-Peñarrocha, G. A., & Moreno-Lorenzo, C. (2013). Effect of music as nursing intervention for people diagnosed with fibromyalgia. Pain Management Nursing14(2), 39-46.

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/haz-multidezo-technologia-homaly-5699509/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment