A filmek számos reakciót válthatnak ki belőlünk. Legyen szó egy melankolikus drámáról, vagy üdítő vígjátékról. Mindegyik másképp hat ránk. A filmbéli ízlésünk szintén egyedi, illetve az általunk kiválasztott film típusát is több tényező befolyásolja. Függhet a hangulatunktól, bennünk zajló folyamatoktól, jelenlegi életciklusunktól és még sok minden mástól. 

Vannak olyan filmek, melyeknél konkrét jelenetek gyakran meghatják a nézőt, de az is egy érdekes kérdés, hogy ezeken kívül, mely filmes szituációk indítanak el bennünk érzelmi folyamatokat. A film által, ha valakinek nehezére is esik kifejeznie az érzéseit, a felszínre törhet a szomorúság, düh, vagy éppen vidámság. Ez a katartikus élménnyel függ össze, amelyeket bizonyos filmek váltanak ki belőlünk. Biztos éltek már át olyat is, hogy egy mélyen szomorú és tragikus film megnézése után le vannak döbbenve és szomorúak, de bizonyos idő elteltével hálát éreznek a saját életükért és abban rejlő boldogságot rejtő pillanatokért. Segíti átértékelni az életünket és felnyitja a szemünket mi mindenünk is van. A filmnézés által megkönnyebbülést is elérhetünk, ugyanis a legtöbb esetben folyamatosan építik a feszültséget, majd feloldozást is nyújtanak egy-egy életbeli helyzetre.  

A filmben látottak segítik a tapasztalatgyűjtésünk színesítését is, hiszen gazdagodunk azáltal, hogy minél több szituációt és emberi reakciót látunk. Ezzel kapcsolatban segíthet rádöbbennünk is bizonyos dolgokra, hogy például mit szeretnénk elérni az életben, vagy éppenséggel mi az, amit biztosan nem szeretnénk. Edukációs hatásai is vannak a filmeknek, hiszen számos olyan film létezik, mely komoly kérdéseket feszeget és ott van természetesen a dokumentumfilmek tárháza is. 

Bizonyos pszichológusok és erre képzett szakemberek is szívesen alkalmazzák a filmes élményeket terápián belül. Gary Solomon megfogalmazása alapján a film-terápia arról szól, hogy olyan filmek kerülnek kiválasztásra, melyek egybe csengenek a kliens problémáival, vagy helyzetével. Legyen szó gyászról, függőségről, válásról, szerelemről. 

Arról nem is beszélve, hogy számos film szól kifejezetten a mentális nehézségekről, illetve egészségről, melyeket örömmel ajánlok mindenkinek megtekintésre!

források:

https://psychcentral.com/blog/how-watching-movies-can-benefit-our-mental-health#3

https://thebestbrainpossible.com/movie-help-mental-health-therapy/

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment