A magány időről időre mindannyiunk életébe bekúszik. Elkeserítő, nyomasztó és kiégető. Egy ponton túl érezhetjük magunkat passzívnak, motiválatlannak. A jó hír, amennyiben a magány érzésétől szenvedünk, segíthetünk mi is saját magunkon. Abban az esetben, ha úgy érezzük, hogy már sok ideje, súlyos magányt érzünk, keressünk fel szakembert is, hogy átdolgozzuk a témát. Lehet falakat állítottunk fel magunk köré? Először a védelmünket szolgálta volna, majd börtön fallá alakult? Lehet, hogy túl sokat stresszelünk a munkahelyünkön? Boldogtalan párkapcsolatban élünk? Kevés minőségi időt töltünk a szeretteinkkel? A magány érzését ne tagadjuk, ne nyomjuk el érzéseinket. Nem azt jelenti, hogy valamilyen gond van velünk, valószínűleg inkább arról szól , hogy elkezdtük izolálni magunkat az emberektől.

A magány érzése alapvetően egy figyelmeztetés is lehet az agyunk részéről, hogy többet kapcsolódjunk emberekkel. Amikor túl sok időt töltünk egyedül, akkor az ösztöneink érzékenyebbek lesznek a fenyegetésekre, könnyebben félre értjük a jelzéseket mások részéről, több mindent támadásnak vehetünk. Igazából értelmezhetjük úgy, hogy a testünk egy jelzést küld nekünk, hiszen egyedül kisebb esélyünk van a „túlélésre”.  Ezek alapján valójában a magány érzése egy jel, hogy szükséges valamilyen lépést tennünk azért, hogy újra kiegyensúlyozottabbak legyünk és tartozzunk valakihez. A magányt elmulasztani hirtelen nem tudjuk, de tudatos jelenlét gyakorlatok, meditáció, relaxáció és számos cselekedet segíthet nekünk abban, hogy könnyebben feldolgozzuk az érzelmeinket.

Igyekezzünk a társas eseményeket nem lemondani. A magány érzése által könnyen úgy érezhetjük magunkat, hogy szeretnénk inkább izolálódni. Valójában ez nem egy hatékony megküzdés, hiszen egy ördögi körbe kerülhetünk általa. A magányosság miatt inkább otthon maradunk, majd még magányosabbnak érezzük magunkat, mert egyedül vagyunk. Amikor beindulnak a negatív gondolati spirálok és azon kapjuk magunkat, hogy magunkat hibáztatjuk, keressük mit rontottunk el. Nem érezzük magunkat szerethetőnek, érdemes figyelmet szentelni az érzelmeknek és együtt érezni saját magunkkal és megpróbálni inkább más töltöttségű gondolatok irányába terelni a figyelmünket. Amennyiben nehéz nekünk ezeket feldolgozni, érdemes szakemberrel és barátokkal beszélgetni, rajzolni, zenélni, írni, bármilyen hobbit gyakorolni.

forrás: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/social-influence/202204/20-ways-feel-less-lonely-and-more-connected

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment