Az iskolában, mint társas közegben bizony felütheti fejét az agresszió és olyan viselkedésformák, melyek során ártanak egymásnak a gyermekek. Most elsősorban nem a bullyingról/ zaklatásról lesz szó, hanem olyan sokszor ártalmatlannak tűnő apró, vagy akár erőteljesebb agresszív megnyilvánulásokról, melyekkel egymást bántják a gyermekek.  

Ide sorolnám a hirtelen haraggal történő válaszreakciókat. Azt, hogyha türelmetlenül egyből ütnek a gyermekek, ha valaki nem pont azt teszi, amit szeretnének, vagy könnyen dulakodásba fullad a játék. Ezeknek a viselkedéseknek az alapja, hogy hogyan közelítenek egymáshoz. Közelíthetnek gyengédséggel és törődéssel, valamint dühvel, indulattal és agresszióval.  

Alapvetően az a legfontosabb ebből a szempontból, hogy megtanítsuk az iskolai nevelés során, meg persze otthon is, a gyermekeket az empátiára, együttérzésre és gyengédségre. Ehhez segítségünkre lehetnek szituatív játékok, mesék, beszélgetések és drámajátékok.  

Példa játék:  

Ehhez a játékhoz négy gyermeknek szükséges részt vennie benne. Egyik gyermek lesz a virág bimbója, aki összegömbölyödve guggol. Lesz két gyermek, akik a virág leveleit képviselik, rásimulnak, felé hajolnak a bimbót képviselő gyermeknek. A negyedik gyermek a nap lesz. Ő szépen gyengéden kihajtogatja a leveleket és a bimbót, hogy az növekedni tudjon. Ezt követően megbeszélhetjük a gyermekekkel, hogy kiknek melyik érintés, vagy mozdulat esett jól, vagy nem és miért.  

További tippek az iskolai agresszió és erőszak megelőzéséért: 

    • Ösztönözzük a gyermekeket arra, hogy csapatként működjenek együtt. Magukért és másokért is vállaljanak felelősséget, bánjanak egymással tisztelettel. 
    • Alkossunk biztonságos, támogató és elfogadó iskolai közeget. 
    • Legyen lehetőségük a gyermekeknek anoniman jelezni. 
    • Ügyeljünk a gyermekek egymáshoz való viszonyulására. 
    • Helyezzünk hangsúlyt a konfliktusmegoldásra, csapatépítésre, és érzékenyítésre. 

forrás: https://www.nasponline.org/resources-and-publications/resources-and-podcasts/school-climate-safety-and-crisis/school-violence-resources/school-violence-prevention 

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment