Beszélgessünk a pedagógussal. Amennyiben kaptunk már jelzést, hogy a gyermek viselkedésére érdemes lenne odafigyelni, próbáljunk kicsit szorosabb kapcsolatot ápolni a pedagógussal, vagy iskolapszichológussal. Beszéljük meg, hogy kapjunk folyamatos értesítést a változásról, fejlődésről. Ne feledjük, próbáljunk csapatként együttműködni az iskolával. Hiszen, mind az iskolának, mind nekünk fontos a gyermek fejlődése és jólléte. 

Próbáljuk a gyermek pozitív viselkedését jutalmazni. Amikor például, a tanárai pozitív visszajelzést adnak, vagy mi magunk látjuk a változást. Ez motiválni fogja abban, hogy kitartson a fejlődés és a változás mellett. Ezeknek a jutalmaknak nem kell, hogy anyagi vonzatuk legyen, lehet ez bizonyos időközönként egy kirándulás, vagy játszóterezés a kedvenc helyén, ami esetleg messzebb, vagy valami különleges helyen van.

Engedjük, hogy kifejezze és megtanulja azonosítani az érzelmeit. Segítsük azzal, hogy mi magunk is gyakran kimutatjuk és meg is nevezzük hogyan érezzük magunkat. Magyarázzuk el neki, hogy nekünk fontos, hogy ő hogyan érez és mi zajlik benne. 

Igyekezzünk türelemmel fordulni gyermekünk felé és próbáljuk meg, vele együtt megoldani a problémát. Ezáltal fejlődhet a problémamegoldása és ő saját maga találhatja ki, hogy miképpen tudna kicsit másképpen viselkedni az adott helyzetben. Ekkor például konkrétan azonosíthatjuk, hogy mi az , amiben fejlődne, min kellene dolgoznia, mitől lenne jobb neki. Hogyha úgy érezzük, hogy a gyermekünknek szüksége van plusz támogatásra bármikor felkereshetünk egy segítő szakembert a folyamatban. 

Ami a legfontosabb, hogy ne helyezzünk nyomást a gyermekre, ne érezze azt, hogy nekünk ebben a kérdésben meg kell felelni, inkább támogassuk őt ebben a folyamatban. Lehet, hogy gyorsan, de az is lehet, hogy nagyon lassan indul el a változás. Hagyjuk a gyermeket egyéni tempójában a számára lehető legjobb módon fejlődni.

Forrás: https://www.verywellfamily.com/childs-behavior-problems-school-1094910

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment