Előző cikkemben elkezdtem körül járni a témát, hogy hogyan segíthetjük gyermekeinket ezekben a viszontagságos és bizonytalan időkben. Szó volt arról, hogy milyen változások következtek be a gyermekek életében, és hogyan segíthetünk nekik a feldolgozásban és megértésben.

Mire figyeljünk oda?

  • Próbáljuk a pozitív szemléletmódot megtartani, persze egészséges keretek között. Nem kell a valóságot elferdíteni, de az állandó negatív szemléletmódot megérzik a gyermekek és ők is belesüppednek. Igyekezzünk minél több időt együtt tölteni a gyerekekkel, csináljunk családi programokat. Rakjunk rendet a házban, rendezzük a kertet, kreatívkodjunk, barkácsoljunk, örüljünk együtt. Ha van rá lehetőség engedjük, és motiváljuk őket a kapcsolattartásra a kortársaikkal.
  • Igyekezzünk egy pontos rutint felállítani, úgy mint az iskolában. Ne folyjon szét teljesen az idő. Ezáltal kontrollt, megbízhatóságot, bejósolhatóságot éreznek a gyerekek.
  • Figyeljünk oda rájuk, legyünk érzékenyek, szeressük őket feltétel nélkül és teremtsük meg a biztonságukat.
  • Ügyeljünk arra, hogy mennyi közösségi médiát és televíziót néz gyermekünk és egyébként mi magunk is. Abban az esetben, ha állandóan a COVID helyzetet monitorozzuk, az megnövelheti a szorongásunkat és félelmünket. Természetesen fontos tisztában lenni a világ dolgaival, de csak mértékkel, mert, ha óránként nézzük a halálozási adatokat, az rendkívül depresszív hatású lehet.
  • Hagyjuk a gyermekünket kérdezni. Oszlassuk el a tévhiteket és az álhíreket. Hagyjuk, hogy a kérdéseik vezessenek bennünket és őszintén, szívből válaszoljunk nekik.
  • A magyarázatainkat a jelenlegi helyzetre mindenképpen igazítsuk a korosztályukhoz. Másképpen magyarázzuk el egy serdülőnek, mint egy óvodásnak a jelenlegi helyzetet.
  • Mindenképpen maradjunk kapcsolatban az iskolával és motiváljuk gyermekünket a tanulásra és kapcsolattartásra.

Mindezeken felül pedig, hagyjuk őket játszani, rohangálni, csodálni a természetet! Itt a nyár, a vakáció ideje, hadd legyenek gyermekek!

forrás: https://www.nasponline.org/resources-and-publications/resources-and-podcasts/school-climate-safety-and-crisis/health-crisis-resources/helping-children-cope-with-changes-resulting-from-covid-19

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment