Nyáron is érdemes odafigyelnünk a lelkünk karbantartására. Habár a meleg, szabad napok, virágzó fák, jó idő kapásból feldobhat minket, mégis érdemes figyelmet szentelni a nyári lelki jóllétünknek. Vannak akiknél pont a túlzott szabadság, a feladatok hiánya, vagy akár a nyári folyamatos munkavégzés indíthat el szorongást, vagy lehangoltságot. Előző írásomban a nyári depresszióról, mint szezonális affektív zavarról volt szó, ahol informálódhatnak alaposabban a témában.

Miket csináljunk nyáron a lelki jóllétünk érdekében?

Töltsünk el időt a szabadban és legyünk aktívak: a napfény a legjobb módja, hogy hozzá jussunk a D- vitaminhoz. Ezen felül számos pozitív hatása van annak, ha kint töltünk el időt. Legyen szó arról, hogy családdal, vagy barátokkal, a párunkkal, vagy egyedül mozdulunk ki. Amikor egyedül megyünk a szabadba, mert mások nem tudnak velünk jönni, akkor kihasználhatjuk az időt az önismeretre, elcsendesedésre. Figyeljük meg a fákat, ahogy lélegeznek, a vizet, ahogy hullámzik, vagy a méheket, ahogy gyűjtik a virágport. Mindenben megtalálhatjuk a szépséget, csak keressük. Amennyiben ez így önmagában nem kielégítő számunkra, vihetünk magunkkal könyvet, végezhetünk kreatív tevékenységeket, mint írás, festés, rajzolás, vagy sportolhatunk is.

Nyáron érdemes lehet, valamilyen új módját az önismeret fejlesztésének felfedezni. Kereshetünk önismereti csoportokat, neki állhatunk naplót írni, elkezdhetünk bármilyen kreatív hobbit. Olvashatunk önsegítő könyveket, átgondolhatjuk milyen területén az életünknek van szükségünk arra, hogy fejlődjünk. Jelöljünk ki egy kisebb célt, amin dolgozunk a nyári hónapokban. Tanuljunk meg meditálni, vagy relaxálni, végezzünk nyújtó gyakorlatokat. Ezeken kívül persze nyáron is kezdhetünk szakemberrel terápiás folyamatot, ha úgy érezzük az segítene a legjobban. Nálunk a rendelőben is dolgoznak szakembereink a nyári hónapokban is.

Próbálhatunk nyitottabbak is lenni. Új embereket, tevékenységeket, hobbikat ismerhetünk meg. Nem utolsó sorban pedig pihenjünk. Engedjük meg magunknak a lenyugvást, elcsendesedést, semmittevést, mert van, amikor bizony erre van szükségünk.

Forrás:

https://www.ochealthpsych.com/5-tips-to-boost-summer-mental-health/

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment