A nagy döntéseinkhez nagyrészt kapcsolunk valamilyen érzelmet. Izgalmat, dühöt, boldogságot, frusztrációt? Az érzelmeink segíthetnek is nekünk a döntések meghozatalában, de a gondolkodásunkat is befolyásolhatják. Érdemes átgondolnunk, hogy bizonyos döntéseinknél a különböző érzelmeink hogyan befolyásolják azokat. Amennyiben  pedig dönteni szeretnénk, érdemes összhangba hozni  a racionalitást és az érzelmi folyamatokat.

A döntések meghozatalánál a legracionálisabb az, ha mérlegelünk. Mérlegeljük pro – kontra milyen előnyei és hátrányai vannak egy változásnak, döntésnek. Habár ez igazán kézen fekvő módja a döntéshozatalnak, mégis érzelmileg telítődnek az érvek és sokszor végül egy olyan érv a legerősebb és dönti el a mérleget, melyhez egy intenzív érzelem kapcsolódik.

Ahhoz, hogy számunkra megfelelő döntéseket hozzunk, érdemes az egyensúly megalkotására törekedni. Analitikusan végig venni, megfigyelni milyen érzelmek jelennek meg a döntés és annak különböző érvei kapcsán. Az érzelmek azonosítása és tudatosítása közelebb vihet bennünket a megfelelő döntés meghozatalához. Érdemes azt is megfigyelni , hogy miért pont az az érzelem jelenik meg, és vajon mennyire elrugaszkodott a racionalitástól, ahogy mi azt megéljük. Amennyiben ezt a fajta önreflexiót kialakítjuk, gazdagodik az önismeretünk, megismerjük önmagunkat és tudjuk , mely helyzetekben visznek el bennünket az érzelmek, melyek nem feltétlenül annak az aktuális helyzetnek szólnak.

Ezek az érzelmek mind testi tüneteket is okozhatnak nálunk. Az is lehet, hogy elindítják bennünk a szorongást, félelmet élhetünk meg. Ekkor előfordulhat, hogy jobban izzadunk, gyorsabban ver a szívünk, irritált a hangulatunk és nehezebben bírjuk az aktuális stresszt is. Ebben az esetben az első az egyensúly visszabillentése és ennek a stressznek a csökkentése. Ugyanis ilyen állapotban nagyon nehéz megfelelő döntést hozni. Testmozgással, relaxációval, kikapcsolódással dolgozhatunk ezen a folyamaton. Ekkor érdemes egy kis szünetet tartani a döntésen való rágódásban, feltöltődni és tiszta fejjel újra elővenni és számba venni a lehetőségeket.

Amennyiben azt érezzük, hogy a döntés túl bonyolult, egyszerűen túl sok, akkor érdemes lehet megpróbálni leegyszerűsíteni azt, hogy ne körözzenek a gondolataink folyamatosan a sok kihagyott , vagy lehetséges lehetőség miatt. Nem könnyű döntéseket hozni, de kellő fegyelemmel, türelemmel és tisztánlátással kivitelezhető. Miután már meghoztunk egy adott döntést akkor pedig abból a helyzetből kell a legjobbat kihozni és nem a múlton, mint tévedésen rágódni, hanem előre tekinteni.

források:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/how-make-better-choices/202208/how-tame-your-emotions-and-make-better-choices

https://www.psychologytoday.com/us/basics/decision-making#how-to-make-good-decisions

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment