Elmenni egy kellemes sétára az erdőbe, vagy megtenni akár egy hosszú egész napos túrát, csodálni a természetet és kikapcsolni a mindennapokból. A túrázás azon kívül, hogy segít a kikapcsolódásban és a testünket is jól átmozgatjuk vele, számos pszichológiai előnnyel jár.

A kirándulás fizikai előnyeit nézve hozzájárul a szív-és érrendszer egészségéhez, a tüdőkapacitásunkat növeli és természetesen jól megmozgatja a lábaink izomzatát, javítja az állóképességünket. Segíti az egyensúlyunk megtartását és a járásunk koordinációját, hiszen az egyenetlen talajon való séta, esetleges kövek kikerülése és botokon való átugrálás mind hasznunkra válik ebben .

A legfőbb és legfontosabb előny a természettel való kapcsolódás. A mai városias életmódunk következtében nagyon kevés időt töltünk zöldövezetben, mely egyébként nagyon fontos lenne számunkra. Magunkba szippanthatjuk a természet illatát, végig tapinthatjuk a különböző felületeket. Ezek mind segítenek abban, hogy a pillanatot meg tudjuk élni. Ezek által javítja a hangulatot is és segít abban, hogy ne rágódjunk annyira a hétköznapok problémáin, egyszerűen csak élvezzük az életet és a pillanatot. A tudatosságunkat is növeli, hiszen a rendszeres túrázás következtében megfigyelhetjük az évszakok váltakozását és ez segíthet arra a felismerésre jutni, hogy bizony az életünk is ily módon váltakozik. A ciklikusság nem csupán a természetben jelenik meg, hanem bennünk is, főleg a női hormonháztartásban.

Ahogyan sétálgatunk a fák között megismerhetünk különböző fa fajtákat, felfedezhetjük a természet apró részleteit, megtanulhatunk különböző állatfajokat is, és tudásra tehetünk szert. Ezért érdemes lehet magunkkal vinni egy növény- és állathatározót, hogy kinyithassuk, ha éppen tudásra szomjazunk valamivel kapcsolatban, vagy csak szimplán a kíváncsiság hajt bennünket.

Társas kapcsolódásra is kiváló időtöltés, hiszen többen is mehetünk az erdőbe, vagy hegyre, mely remek kapcsolatot erősítő tevékenység lehet. A mindennapokból való kiszakadás fesztelen hangulatot eredményez, melyben könnyeben megnyílunk egymásnak, igazi mély beszélgetésekre tehetünk szert.

forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/stonewall-strong/202010/7-ways-hiking-benefits-your-body-mind-and-spirit

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment