Előző írásomban arról volt szó, hogy mi az önmotiváció. A következőkben pedig tippeket és gyakorlatokat gyűjtöttem össze, hogyan érhetjük el és tarthatjuk fent az önmotivációt.
Gyakorlatok önmagunk motiválására:
1. Válasszuk meg bölcsen a céljainkat, melyekkel kapcsolatban mélyen érezzük az önazonosságot és tudunk hozzájuk kapcsolódni.
2. Vizualizáljuk azt, hogy elérjük a célt és teljesítjük az ahhoz tartozó feladatokat.
3. Gondoljunk ki magunknak előre egy jutalmat, ha elérjük az adott célt, vagy egy kisebb részcélt teljesítettünk egy nagyobb célnál.
4. Csináljunk egy táblát, ahol vizualizáljuk a céljainkat, álmainkat, abban minket motiváló tényezőket. Lehetőleg olyan helyre tegyük, amit gyakran látunk.
5. Figyeljünk a szükségleteinkre, ne hanyagoljuk el magunkat a célért való dolgozás során. Pihenjünk elegendőt és szánjunk időt a feltöltődésre is.
6. Fésüljünk bele olyan tevékenységeket a célért való dolgozás során, melyek kielégítik a kíváncsiságunkat és fenntartják az érdeklődésünket.
7. Köteleződjünk el a cél iránt. 
8. Győződjünk meg róla, hogy elérhető célt választunk. Mérjük fel a képességeinket és azokkal tisztában léve ütemezzük a terv megvalósítását.
9. Osszuk be magunknak az időnket, igyekezzünk rendes tervet készíteni a cél elérésének érdekében: 
o Legyünk konkrétak és specifikusak, hogy mit szeretnénk elérni.
o Alkossunk nagy célokat és kisebb részcélokat is a hatékonyság érdekében.
o Valamennyire legyen flexibilis a tervünk , de ne hagyjunk teret a halogatásnak.
o Jutalmazzuk magunkat egy-egy nap, cél, feladat teljesítése után.
o Keressünk támogatókat, vegyük számba, kikre számíthatunk.
Keressünk fel szakembert, amennyiben úgy érezzük segítségre van szükségünk a folyamatban. Bátran használjunk önsegítő könyveket, hallgassunk podcastet, nézzünk youtube videókat, melyek segíthetnek a motivációnkban. 
Forrás: 
https://positivepsychology.com/self-motivation/#references
Kép forrása: Pexels
Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment