Laura motivációja a család- és párterápiás szemlélet elsajátításában

Laurát a családterápia irányába a gyerekekkel való foglalkozása motiválta. Olyan jellegű nehézségekkel szembesült, melyek nem oldódnak meg az egyéni tanácsadás során. Azt tapasztalta, hogy a családi környezet elég nagy hatással van a gyerekekre. Így fontos az, hogy a családi rendszert is bevonja a gyermekekkel való közös munka során.

Problémák, nehézségek, melyekkel fel szokták keresni

Sokrétű problémákkal szokták felkeresni. Például vizelet- és székletürítési problémáktól az iskolai teljesítmény romlásáig. Van, hogy a szülők úgy érzik, hogy nincs rendben valami a gyermek iskolai teljesítményében, hiszen tehetséges, de az iskolában mégis alul teljesít. A repertoárjába tartoznak még a beilleszkedési nehézségek, családon belüli konfliktusok, szülők közötti feszültségek, válás és számos a családi életben előforduló nehézség, vagy változás.

Módszerek, melyeket alkalmaz

Rendszerszemléletű nézőpontja hatékony, egy-egy tünet mögött sokszor valamilyen családi diszfunkció állhat. Ezek a konfliktusok és problémák nem feltétlenül tudatosak, nehezen látnak rá a családban élő személyek. Egyéniben pedig alkalmazza a dinamikus terápia elemeit is.

Rajzteszteket kiegészítésként szokott használni, melyekkel szélesebb körűen látja a helyzetet és plusz információkat nyújt számára. Nem csak gyerekekkel használja ezeket, hanem a családtagokkal is. Akár Anyával és Apával is, hiszen ez a személyes módszer segít a feszélyezettség csökkentésében is. Ezek a tesztek projektív tesztek, tehát kevésbé kontrollálhatók, így olyan tartalmakat is felfednek, melyekkel a család tagjai nincsenek tudatosan tisztában.

Egy példa Laura munkásságából

Alapvetően a gyermek szorongásával jelentkeznek be a szülők. Szülőkonzultáció során derül ki, hogy feszültségek vannak a családban. A szülők is például külön költöznek, vagy válófélben vannak. Ez ki hat a gyerekekre is. Így fókuszt kell váltani. A tünetek mögötti dinamika a fontos, a mögöttes tartalmak, melyeket fel tudnak közösen deríteni és azokkal való munka során fejlődést és változást elérni a család életében.

Kiknek ajánlja a családterápiát?

A családterápia akárkinek jó lehet. Elsősorban, ha a gyermekeknél olyan dolgok jelentkeznek, melyek életkorukból és fejlődési szakaszukból adódóan nem jellemző rájuk. Olyan nehézségek, melyek nem feltétlenül kötődnek az iskolához, vagy óvodához (pl.: dackorszak, vagy kamaszkori lázadás).

A családterápia során párterápiával is szoktak dolgozni. Hiszen a párok közötti dinamika is kihat a gyermekekre. Így rendszerszintű változás érhető el a családon belül. Elő szokott fordulni, hogy kimondottan párterápiára jönnek a kliensek, akár van közös gyermekünk, vagy nincsen.

Az utóbbi hónapokban gyakoribb már, hogy kimondottan családterápiára jelentkeznek be hozzá. Jó látni ezt a fejlődést. Hiszen ez minden család számára előnyös és segítséget nyújt.

Ez a változás a kényszerű bezártság miatt is lehetséges. Mostanában van, hogy a gyerekek otthon tanulnak, a szülők, pedig otthonról dolgoznak. Sok család vágyik arra, hogy több időt töltsenek egymással.

Gyakran van az, hogy az egyik fél nagyon érzi, hogy probléma van. Nagyon vegyes, hogy melyik nemnél történik ez a felismerés, tehát ez nem nemfüggő. Előfordul, hogy az egyik szülő szeretné a családterápiát, a másik meg nem. Sokan félelmet éreznek ezzel kapcsolatban. Ezért is egyszerűbb a gyermeküket elvinni egyéni tanácsadásra. Ám, ha elkezdik a családterápiát pozitívan csalódnak, hiszen rájönnek itt mi nem hibást keresünk. A fókuszt próbáljuk áthelyezni és tágabb változást elérni a család életében. Ettől megnyugszanak a kliensek és élvezik a közös munkát.

Biztatjuk Önöket családterápiás rendelésünk felkeresésére! Mi azért vagyunk, hogy segítsünk Önöknek a harmonikus családi élet kialakításában!

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment