A bejegyzés első felében olvashatnak általánosságban az elektronikus eszköz használatról és néhány kutatásról, melyben vizsgálták a közösségi média oldalak hatását gyerekekre. Az alábbi írásomban ezt a témát kívánom tovább kibontani.

Egyre több vizsgálat bizonyítja a Covid-19 pandémiás helyzet mentális egészségünkre gyakorolt negatív hatásait (Newlove-Delgado és mtsai, 2021; Pierce és mtsai, 2020). Angliában 2017-ben a mentális zavarok gyermekeknél és fiataloknál 10,8%-ra tehető volt, míg 2020-ban az első lezárások után ez a szám már 16,0%-ra emelkedett (Vizard és mtsai, 2021). Gyermekek és fiatalok esetében a közösségi média használat növekedett irritabilitást és szorongást okozhat, ezen felül pedig az önbecsülés csökkenését is kiválthatja.

Számos veszélyt tartogat a közösségi média használat gyermekeink számára. Ezek közé tartozik a cyberbullying, az online ragadozók vadászata, a nem releváns és veszélyes információk közzététele, a hamis marketing és veszélyes internetes trendek is. 

Nehéz kérdés, hogy vajon mikortól engedjük nekik a közösségi média, valamint a digitális eszközök használatát egyáltalán? Nos erre rendkívül eltérő vélemények vannak és családonként is változó az, hogy ki hogyan áll hozzá. Amit mindenképpen ajánlok az a megfelelő internethasználattal kapcsolatos edukáció és felvilágosítás a fiatalok és gyermekek számára, hiszen ez elengedhetetlen. Nekünk felnőtteknek is biztosan számos meglepetést rejteget az internet világa, nem beszélve a gyermekekről. 

    • Figyeljük gyermekünket, hogy készen áll-e már az internet használatra!
    • Beszéljük át vele, hogyan kell biztonságosan használni az eszközöket!
    • Korlátozzuk a képernyőidejüket!
    • Monitorozzuk azt, hogy milyen alkalmazásokat használnak!
    • Mutassunk példát a saját digitális eszköz használatunkkal!

források: https://health.clevelandclinic.org/dangers-of-social-media-for-youth/

Pierce, M., Hope, H., Ford, T., Hatch, S., Hotopf, M., John, A., … & Abel, K. M. (2020). Mental health before and during the COVID-19 pandemic: a longitudinal probability sample survey of the UK population. The Lancet Psychiatry, 7(10), 883-892.

Newlove-Delgado, T., McManus, S., Sadler, K., Thandi, S., Vizard, T., Cartwright, C., & Ford, T. (2021). Child mental health in England before and during the COVID-19 lockdown. The Lancet Psychiatry, 8(5), 353-354.

Vizard, T., Sadler, K., Ford, T., Newlove-Delgado, T., McManus, S., Marcheselli, F., … & Thandi, S. (2020). Mental health of children and young people in England, 2020. Change, 12.

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment