Karácsony. Már hónapokkal előtte eláraszt minket minden média és áruház a karácsonnyal. „Ha ezt az ajándékot veszed meg a szerettednek boldog lesz!” „Ennek a csokinak majd örülnek a gyerekek!” „Ettől az italtól majd béke lesz a karácsonyi asztalnál!”

Minden termék ilyenkor azt szeretné elhitetni velünk, hogy jobb lesz tőlük a karácsony. Valójában az, hogy miképpen telik ez a pár nap az nem az ajándékokon múlik, hanem rajtunk és a családunkon. Vannak olyan családok, ahol meg van minden szép és drága ajándék, de mégsem tudnak békében és nyugalomban eltölteni együtt egy vacsorát. Sajnos vannak emberek, akik bármilyen helyzetből adódóan egyedül töltik ezeket a napokat. Ezzel a cikkel hozzájuk szólok elsősorban, de annak is segítségére lehet, aki bizony társas közegben is magányosan éli meg a karácsonyt.

Karácsonykor van időnk és terünk átgondolni a dolgainkat, a lelkünkkel törődni. Használjuk ki ezeket a napokat és éljük meg a hála érzését. Bármiért lehetünk hálásak, minden apró dologért. Vegyünk elő egy papírt, írjuk le ezeket. Fessük meg, tegyük be a kedvenc zenénket és töltsük nyugalomban, magunkkal a napot. Ez segíthet a szorongás oldásában is, hogy valójában fizikailag egyedül vagyunk. A szívünkben viszont biztos találunk valakit, aki közel áll hozzánk és szeretettel gondolunk rá. Gondoljunk szeretettel magunkra is, adjuk meg magunknak a törődést. Tegyünk olyan dolgokat, amelyek boldoggá tesznek bennünket. Ez nehezünkre is eshet egy ilyen magányos helyzetben, de próbáljuk meg mégis elkezdeni és valószínűleg át fogunk lendülni rajta és meg tudjuk élni a boldog és nyugodt pillanatokat egyedül is.

Hasznos lehet az is, ha nem bent töltjük az egész napot. Tegyünk egy hosszú sétát, vagy fussunk egyet. Esetleg menjünk ki a természetbe és csodáljuk a természet szépségeit. Amennyiben társas közegre vágyunk, akár egy templomba is elmehetünk, vagy kereshetünk egy kávézót ami napközben nyitva van. Kereshetünk olyan személyeket is a környezetünkben, akik szintén egyedül töltik a karácsonyt és, ha szeretnénk beszéljünk meg velük közös programot. Esetleg hívjuk át őket. Sose feledjük a barátokat se, hiszen egy jó barát a választott családunk része. Érdemes lehet azt is számba venni, hogy milyen önkéntes lehetőségek vannak a környékünkön. Elmehetünk egy kórházba, vagy nevelőotthonba önkéntesen segíteni és megélni másokkal a karácsonyt. Adni jó. Mindig és mindenkor. Lehet, hogy valaki másnak éppen szintén erre van szüksége és segíthetünk neki karácsonykor.

Ha mégis nehezen éljük meg mindezek ellenére a karácsonyt egyedül, érdemes előre gondolni a jövőre és idejében megtervezni azt, hogy legközelebb ne egyedül töltsük ezeket a napokat. Amennyiben pedig eluralkodnak rajtunk a negatív gondolatok érdemes kék vonalakat felkeresni, ahol önkéntesek karácsonykor is szeretettel várják a hívásunkat.

forrás: https://www.verywellmind.com/how-to-cope-when-you-are-alone-at-christmas-3024301

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment