A pandémiás időszak okán kialakult online oktatásnak számos hozadéka lehet a gyermekek tanulmányai és lelki állapotának szempontjából. Most, hogy az oktatás újraindul jelenléti oktatás formájában, fontos támogatni a gyermekeket. Az online oktatás számos nehézséget hozhatott nekik, most pedig a visszatérés se lehet oly könnyed. Továbbra is bizonytalanság övezi, vajon meddig maradhat így az oktatás, újra elszakadnak-e barátaiktól, kiszakadnak-e a megszokott oktatási környezetből, esetleg nem látják majd személyesen a pedagógusokat.

A legfontosabb a gyermekeknek a biztonságot megteremteni mind közösségi mind egyéni szinten. Az elmúlt időszak nehézségeit átbeszélni, megpróbálni őket megtartani a biztonságban. A szülőknek szükséges odafigyelni arra, hogy újra rendesen kialakítsák a megszokott napi rutint az otthoni tanulást megelőző időszakból, mely szerencsésebb esetben azalatt is meg volt.

Szülői szemszögből megközelítve a helyzetet, tudunk segíteni bizonyos dolgokkal gyermekünknek. Jó eséllyel az alábbi témaköröket az iskolában is érinteni fogják pedagógusaikkal, pszichológusokkal és más iskolai dolgozókkal, de érdemes figyelmet fordítani otthon is ezeknek az átbeszélésére.

Tekintsünk vissza és tartsunk egy összegzést az elmúlt időszakról. Mi volt nehéz a gyermeknek az otthoni tanulásban? Hogyan tudta beosztani az idejét? Mi volt jó neki és mi nem? Hogyan élte meg a távolságot az iskolától, osztálytársaitól és tanáraitól? Ezeken felül, mint szülő, a családi együttműködés szempontjából is végig gondolhatjuk ezeket a kérdéseket, tanulhatunk belőlük.

Beszéljük meg a jelen dolgait. Milyen érzés a gyermeknek visszamenni az iskolába? Milyen újra ott tartózkodni és találkozni azzal a közeggel? Milyen esetleges félelmek jelennek meg benne? Mi boldogítja?

Ezek után pedig nézzük át a jövőt. Mit gondol arról, hogyan fognak a következő napok telni az iskolában? Milyen reményeket táplál?

Biztosítsuk arról, hogy mindig igyekszünk úgy segíteni és alakítani a dolgokat, hogy nekik a legjobb legyen. Mindig fordulhatnak hozzánk és a pedagógusokhoz is segítségért.

forrás: https://schulpsychologie.nrw.de/schule-und-corona/lehrkraefte/ideen-1.-unterrichtstag/1.-unterrichtstag.html#Methoden%201

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment