Annak, hogy a gyermeknek viselkedéses nehézségei vannak, számos oka lehet. Elképzelhető, hogy a mi határainkat és szabályainkat feszegetik. Szeretnék bizonyítani függetlenségüket. Másolhatják a mi viselkedésünket, ami lehet nem mindig oly felhőtlen, mint mi azt gondoljuk. A múltban lehetséges, hogy a hasonló viselkedésüket figyelemmel jutalmaztuk. Az iskola és az otthon eltérő elvárásai is feszültségeket szülhet a gyermekben. Mindemellett a testi szükségleteiről is szó lehet, amiért irritált a hangulata és nem tud úgy uralkodni magán. Lehet keveset aludt, éhes, szomorú, beteg, vagy unatkozik.

Hogyan próbálhatjuk pozitív módon fegyelmezni a gyermeket, amikor egy hasonló helyzet áll fenn?

    • Megengedhetjük neki, hogy megtapasztalja a természetes következményeit a helyzetnek. Persze ez a viszonylag „nehéz út”, hiszen ez azt jelenti, hogyha a gyermek nem akarja bepakolni az iskolatáskájába a füzetét, akkor megtapasztalja az iskolában, hogy emiatt beírást kaphat, vagy rontja a szorgalmát.
    • Amikor a gyermek valamilyen nehéz helyzetet teremt, például megbánt valakit. Akkor kérhetjük arra, hogy segítsen nekünk azt rendbe hozni. Úgy, hogy megkérjük rá, kérjen bocsánatot és segítsen megnyugtatni a sértett felet.
    • Amikor a gyermek nem együttműködő vagy szabálykövető valamilyen játékban, például az úttesten biciklizik, habár azt nem szabadna, elterelhetjük a figyelmét más cselekvéssel. Megkérhetjük arra, hogy segítsen a növények locsolásában, stb…
    • A következetes szabályok is jól működhetnek. Ha a gyermek mindenképpen szeretne valamit elérni, mondjuk hétköznap szeretne elmenni fagyizni a barátokkal, amikor tanulni kellene, akkor megmondjuk neki, hogy elmehet, de akkor a hétvégén nem tud elmenni, mert pótolnia kell.
    • Megkérhetjük a gyermeket, hogy gondolkozzon el a cselekedeteiről. Ez hasznos lehet például, amikor megüti a testvérét. Megkérhetjük, hogy menjen ki az udvarra, ami valójában egyfajta jutalmazó helyszín és ott a homokozónál ülve gondolja át, hogy hogyan eshetett a másiknak a viselkedése.

forrás: https://extension.missouri.edu/publications/gh6119

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment