Az alkohol a társadalmunk ünneplési szokásainak része. Az, hogy ez valójában milyen hatással is van a társadalmunkra, az a mai napig vitatott. Az alkohol bénítja az idegrendszerünket, megváltoztatja viselkedésünket, dezorientáltak leszünk, fizikailag és lelkileg szétesünk, letompulunk. Na de miért is csináljuk ennyien? Azért a pillanatnyi hamis boldogságért, amit kapunk a pohár alján? Azért, hogy az agyunk ne pörögjön? Az élvezetért? Számos oka lehet, de mindenképpen fontos a mérsékelt alkoholfogyasztásra odafigyelni, és ha valakin észrevesszük a rendszeres alkoholfogyasztást, tartsuk szemmel és ajánljunk fel neki segítséget.

Az alkoholhasználati zavarnál jelentkeznek elvonási tünetek, amennyiben a személy nem jut alkoholhoz. Jellemző a rizikós döntések meghozása, a munka és a szociális kapcsolatok elhanyagolása. Tünetei lehetnek, hogy a személy több alkoholt fogyaszt, mint akart, erős sóvárgást érez az alkohol iránt, nem tudja ellátni a feladatait és alkohol tolerancia alakul ki nála. Tehát, egyre több alkoholt kell innia a kívánt hatás eléréséhez. Az alkoholfüggőség előre haladott fázisaiban már láthatóak fizikai változások a függőn, de a korai szakaszban inkább viselkedéses jegyek utalhatnak a probléma fennállására. Ilyen lehet az, hogy valakinek szigorú rutinja van, hogy mikor szükséges fogyasztania alkoholt, azonban, ha ezt valami megakadályozza frusztráltak lesznek. Lehetnek jelentős hangulatingadozásaik és a kapcsolati hálójuk beszűkülhet. Az alkoholhasználati zavarnak van egy spektruma, az egyik végén található az, ha valaki havonta pár italt fogyaszt el, szinte mindig csak szociális kontextusban, a másik végén, pedig található az alkoholfüggőség. Ennek a spektrumnak a két véglete között nagyon nagy a szürke zóna. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok olyan ember van, aki több alkoholt fogyaszt, mint kellene, és ez akár ronthatja az egészségét, kapcsolatait, munkája minőségét. Ezeknek a személyeknek nagyon jól lehetne még segíteni, de sokszor nem veszik észre a figyelmeztető jeleket.

Az alkoholfüggőségnek számos oka lehet. A szociális szorongás oldásától a stresszel való nem megfelelő megküzdésig. Az impulzivitás is közre játszik a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztásban, és bizony a társadalmi szokásaink is elősegítik túlzott alkohol fogyasztást. Amennyiben a családban volt már valaki, aki alkoholhasználati zavarban szenvedett, nagyobb eséllyel tud a gyermekeinél is ez kialakulni. Továbbá, a szorongás, depresszió és impulzivitás is növeli az esélyt. Természetesen, mint a legtöbb esetben jelen van a gyermekkori trauma is, mint indukáló tényező. Felnőttkorban lehetséges, hogy a traumatizált egyén alkoholt használ ahhoz, hogy maladaptív módon küzdjön meg a depresszióval, magánnyal, szorongással, vagy gyásszal. Minél súlyosabb volt a gyermekkorban, vagy felnőttkorban elszenvedett trauma, az annál súlyosabb alkoholhasználati zavarhoz vezethet.

Figyeljünk oda egymásra és magunkra is! Amennyiben úgy érzi Önnek, vagy a környezetében valakinek alkoholhasználati zavara van, kérjük, keressék szakembereinket! Fontos minél korábbi stádiumban bele avatkozni a folyamatba, hogy megelőzzék a súlyos károkat.

forrás: https://www.psychologytoday.com/us/basics/alcohol

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment