Az alkohol könnyen okozhat gondot. Bármikor elérhető és azonnali feszültségoldást nyújt. De valóban segít? Tényleg oldja a feszültséget? A válasz természetesen az, hogy nem. Amennyiben hasonló indokkal iszunk, valójában van mögötte egy ok (vagy több), amivel nem tudunk megküzdeni. Az alkoholfogyasztás megoldást nem nyújt rá, csak átmeneti kikapcsolást, vagy kidőlést okoz. Attól még másnap a nehézség ugyanúgy ott van és megoldást kell rá találni. Na de ez a cikk arról szól, hogyan segítsünk azoknak, akik már belecsúsztak ebbe a spirálba.

Amennyiben felmerül bennünk a gyanú, hogy valamelyik barátunknak, ismerősünknek, vagy családtagunknak alkoholproblémája van, mindenképpen érdemes beszélgetést kezdeményezni róla és a segítséget felajánlani. Könnyen lehet, hogy elutasításba ütközunk, de akkor is fontos egymásra odafigyelni. Nem egyszerű, sőt nagyon is nehéz a függőségben segíteni valakinek. Ezért mindennél fontosabb a megfelelő szakembert, vagy elvonót megtalálni.

Mikortól okoz az alkoholfogyasztás gondot?

Van az úgynevezett „binge drinking”. Ez azt jelenti, ha valaki sok alkoholt fogyaszt rövid időn belül. Ez férfiak esetében körülbelül 2 óra alatt 5 ital elfogyasztása átlagos italokból, legyen az bor, vagy sör. Nőknél pedig 4 ital. Általában a fokozott alkoholfogyasztás nem itt áll meg és a töményitalokról még csak nem is beszéltünk. Amennyiben valaki, havi ötször, vagy annál többször ennyi alkoholt fogyaszt, azt már erős alkoholizálásnak nevezzük.

Mik az alkoholhasználati zavar lehetséges jelei?

  • sikertelen próbálkozások az alkoholfogyasztás korlátozásával, vagy abbahagyásával
  • alkoholfogyasztás olyan körülmények között, melyek rizikósak, ide tartozik például az autóvezetés, biciklizés, gyermekfelügyelet, úszás stb…
  • amikor az alkohol súlyosbítja az érzelmi, vagy fizikai állapotukat
  • az alkoholfogyasztás miatt előforduló konfliktusok a családban, vagy barátok között
  • több alkohol fogyasztása, mint amennyit eredetileg tervezett a személy
  • alkoholfogyasztás abban az esetben is, ha az rontja a munkahelyi teljesítményt, vagy az otthoni légkört
  • az alkohol iránti sóvárgás
  • sok idő töltése az alkohol fogyasztással és az alkoholizálás utáni rosszullét csillapítása újabb alkohollal
  • a tolerancia kialakulása, mely azt jelenti, hogy a személynek egyre több alkoholt kell fogyasztania ahhoz, hogy elérje ugyanazt az állapotot
  • elvonási tünetek, amikor a személy nem jut alkoholhoz

Az alkoholfogyasztás számos embernek okoz problémát. Amennyiben hasonló nehézségekkel látunk valakit küzdeni, vagy esetleg mi saját magunk küzdünk vele, kérjünk segítséget. Családtól barátoktól, vagy szakembertől. Amennyiben egy hozzánk közel álló személynél észleljük a problémát, próbáljuk finoman felvezetni a témát és alátámasztani a mondandónkat a példákkal, melyeket láttunk rajta, hogy megértse. Amennyiben védekezik, tagadja, vagy titkolja az alkoholfogyasztást, érdemes mindenképpen segítséget kérni.

forrás: https://americanaddictioncenters.org/alcoholism-treatment/support

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment