Sokszor kerül szóba a megfelelő napi rutin kialakításának áldásos hatásai. Vajon miért fontos, hogy legyen kerete a napunknak? Miért érdemes bizonyos a lelki egészségünket támogató ismétlődő cselekvéseket beiktatni a napjainkba? 

A rutin betartásának és kialakításának fő komponense a stressz csökkentése. Amennyiben, bizonyos eseményeket és elintéznivalókat hetente, vagy naponta ugyanazon időpontban végzünk el és előre látjuk mi fog bekövetkezni, csökken a bennünk lévő feszültség a feladatok elintézetlensége miatt. A tervek kialakítása segíti a kontroll érzését megélni és mivel előre hoztunk már egy döntést azzal kapcsolatban mikor fogjuk a feladatot elvégezni, így csökken a rajtunk lévő nyomás. A megszokott cselekvési sorrend segíti megelőzni az éjszakai gondolatrohanást és megnyugvást hoz. Magában az elalvásban is segíthet egy megszokott cselekvési sorrend. Amennyiben rendszeresen hasonló cselekvések sorozata után következik be a lefekvés, agyunk tudni fogja már, hogy mi következik és ideje nyugovóra térni. 

A rendszeres testmozgás, mindennapi teendők, mint bevásárlás, főzés, takarítás rendszeres elvégzése szintén segíti a kiegyensúlyozottságunkat. Nem halmozzuk a feladatokat és kisebb az esély a halogatásra is. Családon belül is fontossággal bírhat bizonyos rituálék betartása, mint a reggeli kávézás, vagy közös vacsora az esti órákban.

Bizonyos mentális betegségeknél kiemelt szerepe van a rutin betartásának. Ilyen a függőségből való felépülés és az absztinencia betartása. Ebben az esetben a rossz szokásokat jó szokásokkal kell helyettesíteni, mely segít elterelni a figyelmet és csökkentheti az esélyt a visszaesésre. Hasonló hatással bír például, a bipoláris zavarnál a megfelelő napi rutin betartása. A megfelelő alvási rutin és kielégítő alvás számos mentális betegség esetében előnnyel bír, hiszen ebben az esetben a személyek belső órája valószínűleg érzékenyebb a változásokra és bizonytalanságra.

Forrás: https://www.webmd.com/mental-health/psychological-benefits-of-routine

Kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment