A válás egy általában hosszadalmas és mindenki számára fájó folyamat. Sajnos, sokszor az élet úgy hozza, hogy a párok nem együtt folytatják közösen elképzelt életüket, hanem azt külön utakon járják tovább. Vannak olyan esetek, amikor egyszerűen a két fél már nem tud jól együttműködni és kiegyensúlyozott, harmonikus életet élni, számos lehetséges tényező miatt. Így elképzelhető az, hogy egymás elengedése jelenti azt, hogy boldogabb és teljesebb életet élhessen a pár mindkét tagja. A válás tulajdonképpen egyenlő egy gyászfolyamattal, hiszen számos dolgot és fontos személyeket is elveszítünk általa.

Elveszíthetjük a közös jövőképünket, házunkat, tulajdonainkat, stabilitásunkat. A legfontosabbak mégis a személyes kapcsolat/ok a párunktól való elválás, közös gyermekfelügyelet elveszítése, a közös barátok, családtagok elveszítése, akikkel lehet, hogy a jövőben már nem fogjuk tartani a kapcsolatot.

Mikre érdemes odafigyelni, hogy ezt az amúgy is nehéz folyamatot legalább egy kicsit is megkönnyítsük?

Próbáljunk együttműködni és hatékonyan kommunikálni. Amilyen egyszerűnek is hangzik ez, olyan nehéz lehet egy ilyen folyamat során. Számos érzelem szabadul fel ilyenkor, mely meglehetősen nehezíti a kommunikációt, a sok fel nem dolgozott nehézség miatt. Mindenképpen ajánljuk pszichológus felkeresését a folyamat és gyász feldolgozásának segítésére. Ilyenkor legyünk a lehető legelfogadóbbak magunkkal és a másik féllel is. Ez nehézségekbe ütközhet, így ajánljuk egy mediátor felkeresését is a válás folyamat segítéséhez. A szakemberek segíthetnek abban, hogy a gyermekek és a pár igényeit szem előtt tartva haladjon a folyamat.

A gyermekek szempontjából érdemes alaposan megvizsgálni a válást. Ügyeljünk az igényeikre és biztonságérzetükre. Ez alapjaiban rengetheti meg őket. Viszont, ha egy konfliktusokkal teli és ellenszenves kapcsolatban bent maradunk, az még nagyobb traumát okoz a gyermekeknek. Igyekezzünk a konfliktusokat és a válás negatív oldalát távol tartani a gyermekektől, hiszen nincs szükség arra, hogy a traumát még jobban elmélyítsük bennük. Érdemes gyermekpszichológust is felkeresni, hogy segítsen neki feldolgozni ezt a változást és veszteséget. Fontos szem előtt tartani, hogy az a legjobb a gyermekeknek, ha a lehető legszorosabb kapcsolatot tarthatják mindkét szülővel, persze ez nem könnyű.

A héten a másik blogbejegyzésünk a válás hatásairól a gyermekekre fog szólni, ha érdekli Önöket a téma folytatása, kövessék figyelemmel a híreket!

Forrás:

Kelly, J.B. (2012). Risk and Protective Factors Associated with Child and Adolescent Adjustment Following Separation and Divorce. In K. Kuehnle and L. Drozd (Eds.), Parenting Plan Evaluations: Applied Research for the Family Court (49-84). New York, Oxford University Press.

Kelly, J. B. (2005). “Developing beneficial parenting models for children following divorce.” Journal of the American Academy of Matrimonial Lawyers, 19, 237-254.

Sbarra, D. A., Smith, H. L., and Matthias, R. M. (2012). When leaving your ex, love yourself: Observational ratings of self-compassion predict the course of emotional recovery following marital separation. Psychological Science, 23(3), 261-269.

Shaw, L.A. (2010). Divorce mediation outcome research: A meta-analysis. Conflict Resolution Quarterly, 27(4), 447-467.

Velez, C.E., Wolchick, S.A., Tein, J.Y., and Sandler, I. (2011).  “Protecting children from the consequences of divorce: A longitudinal study of the effects of parenting on children’s coping processes.” Child Development, 82(1),244-257.

https://www.apa.org/topics/divorce-child-custody/healthy

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/par-kezek-emberek-hivatal-4098224/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment