A koronavírus általi pandémiás helyzet óta a családok sokkal több időt töltenek otthon együtt, mint azelőtt. Sokan otthonról dolgoznak, a gyermekek online látogatják a tanóráikat. Hogyan segítsük családunk mentális egészségét ebben a helyzetben? Hogyan tartsuk fent továbbra is a minőségi együtt töltött időt? Hogyan legyünk effektívek a munkánkban és tartsuk egybe a családunkat egyszerre?

Próbáljuk megtartani a napi rutinunkat. Hogy ez mit jelent?

Feküdjünk és keljünk naponta hasonló időpontokban. Tartsuk meg a reggeli készülődést és elméletben, vagy akár papíron határozzuk meg az aznapi feladatainkat. Csak teljesíthető feladat mennyiséget válasszunk egy napra. Ne vállaljuk túl magunkat. Örüljünk az apró sikereknek. Legyünk türelmesek magunkkal és családunkkal egyaránt, ebben a helyzetben fokozottan szükségünk van rá. Abban az esetben, ha kötetlen munkaidőben dolgozunk otthonról, határozzuk meg mikor végezzük a munkánkat, mikor a házimunkát és mikor töltünk együtt minőségi időt a családunkkal. Ösztönözzük egymást feladatainkra, könnyen felütheti fejét a motiválatlanság a jelen helyzetben.

Mozogjunk, szánjunk időt a hobbinkra, töltsünk időt a természetben

Nem kell szigorú és behatárolt edzéstervet kialakítanunk ahhoz, hogy beiktassuk az egészséges mozgást a mindennapjainkba. Iktassunk be egy sétát a friss levegőn a közeli parkba, vagy amikor tudunk rá szakítani időt iktassunk be egy közös kirándulást az erdőben. A friss levegő és természetközeliség segíthet a bezártság adta melankóliánkon és összehozza a családtagokat. Abban az esetben, ha az időjárás megengedi nyugodtan helyezzük át az íróasztalunkat az erkélyünkre, teraszunkra, vagy udvarunkba, ha nincs erre lehetőségünk, akkor ablak közelébe. Szánjunk időt rég elfeledett hobbijainkra. Mindig meg akartál tanulni kötni? Szeretnél megtanulni egy új nyelvet? Elsajátítani egy készséget? Szeretnél megtanulni hangszeren játszani? Vedd elő régi szenvedélyeidet, vagy akár újakat és próbáld megélni azokat.

Koncentráljunk a tényekre

Ellenőrizzük le a forrását annak, ahol olvasunk a vírussal kapcsolatos információkról. Ilyen helyzetben könnyen terjednek az összeesküvés elméletek. Legyünk figyelmesek. A túlzott információ bevitel, tehát állandó görgetés a közösségi oldalakon és hírportálokon emelheti a frusztrációt és stressz szintet. Igyekezzünk ne túlzásba esni az állandó információ keresgéléssel, mert ez sajnos a visszájára is fordulhat. Természetesen a tájékozottság fontos, csak itt is a mértéket szeretnénk hangsúlyozni.

Kapcsolódjunk!

Az emberi kapcsolatok és érintkezések száma egymás védelmezése szempontjából jelentősen lecsökkent. Ne feledjük barátainkat, rokonainkat. Az egymással való kapcsolatteremtés, legyen az virtuális, vagy személyes mindenhogy fontos. Így, hogy nem találkozhatunk telefonáljunk, videochateljünk, írjunk kézzel írott levelet. Ma már számos formája van az online kapcsolattartásnak, ebben a helyzetben most használjuk ki ezeket.

A remény és a befelé figyelés

Jelenleg sok halálesetről, tragédiáról, veszteségről hallunk a mindennapjaink során. Ez természetes, ha félelmet, szorongást, szomorúságot vált ki belőlünk. Érzelmeinket próbáljuk elfogadni, támogassuk egymást együttérzéssel és nyújtsunk támaszt a családunknak. Segítséget nyújthat a relaxáció, rajzolás, festés, írás. Írjunk naplót az érzelmeinkről, és a dolgokról melyekért hálásak lehetünk. Bíztassuk egymást az érzelmek kifejezésére és megélésére! Segítsük egymást.

 

forrás: https://www.waterford.org/resources/family-mental-health-during-the-coronavirus-quarantine/

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/baratsag-bizalom-csalad-csapat-461049/

Írta: Győrffy Villő

 

Add Your Comment