Az önsértés sajnos viszonylag gyakran előfordul serdülőkorban. A hirtelen kilátástalan helyzet, felhőtlen boldogság után megélt iszonyú mélység, veszteség, frusztráció, önutálat, szorongás, mind vezethet önsértéshez. A fiatalok van, hogy az érzéketlenség, üresség miatt, a lehetséges megkönnyebbülés reményében az önsértéshez nyúlnak egy káros és maladaptív megküzdésként.

Az önsértés alatt bármilyen olyan cselekedetet értünk, mely fizikai fájdalmat okoz. Ez lehet konkrét bántása a testnek, vagy akár viselkedésben is megjelenhet, mint verekedések kezdeményezése. A leggyakoribb módja az, hogy pengével, vagy bármely más éles tárggyal kaparják és vágják a bőrüket.

Ezen felül még számos módja van az önsértésnek, mint:

   • a bőr égetése öngyújtóval, vagy cigarettával
   • a saját test ütögetése
   • a fej falba ütése
   • szőr, illetve haj huzogatás
   • sérülések és sebek újra kaparása, felnyitása
   • harapása, csípése, kaparása a bőrnek

Fontos a jelek figyelése, ha azt veszi észre, hogy gyermeke hosszú ujjú felsőt hord meleg évszakban is, eltűnnek a borotvái és más éles tárgyai, feltűnően rejtegeti karját, vagy lábát, vannak rajta sebtapaszok, esetleg kötések, mindenképpen járjon az ügy végére. Az önsértés általában nem társul valódi szuicid fenyegetettséggel, de akár együtt is járhat a kettő. Megfelelő szakember felkeresése elengedhetetlen a nehézség megoldásához.

Amennyiben észreveszi gyermekén a jeleket érdemes direktben rákérdezni, kerülgetés nélkül, valószínűleg a reakciója el fogja árulni, hogy tényleg direkt bántja-e magát. Ezen felül elengedhetetlen a türelem, megértés, a fájdalmának elismerése, az önsértést kiváltó helyzetek feltérképezése és a megfelelő szakemberek elérhetőségének átnyújtása a gyermek számára.

források: https://www.nami.org/About-Mental-Illness/Common-with-Mental-Illness/Self-harm

https://www.verywellmind.com/how-to-help-your-teen-if-they-are-cutting-2610925

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment