Előfordul, hogy egy vita hevében hirtelen úgy szólunk, hogy: „ Inkább elmegyek sétálni egyet, kiszellőztetem a fejem”. Vajon mi van e mondat mögött? Valóban segít a sétálás rendezni a gondolatainkat és racionálisabb döntést hozni? Mai írásomban arról gyűjtöttem információt, hogyan hat a sétálás az agyi teljesítményünkre és gondolkodásunkra.

Az agyi keringésünknek jelentős szerepe van a gondolkodásunkban és a teljesítőképességünkben is. Ez, ahogy egyre idősödünk egyre romlik, így már fiatal korban érdemes odafigyelni rá. A karbantartásának a legtermészetesebb módja a testmozgás.

Amennyiben valaki egész nap az asztalnál ülve dolgozik, az csökkenti az agyi vérkeringést, viszont rövid, munka közben, esetleg ebédszünetben beiktatott sétával javítható az agy vérellátása (Carter és mtsai, 2018). Tehát, nagyon is érdemes, akár otthonról, akár bent a munkahelyünkön végezzük a munkánkat, bizonyos időközönként felállni és tenni egy kis sétát az agyi teljesítményünk fokozása érdekében, nem csak a végtagjaink átmozgatása végett. Murphy és munkatársai (2002) kutatása alapján a feszültség és szorongás is oldódott a sétálás hatására. Séta közben a kikapcsolódásra is lehetőségünk van, de arra is, hogy elmélkedjünk az életünkön. Kreativitásunk fokozódik, remek ötletek juthatnak eszünkbe.

Ezeken felül még számos előnye lehet a sétálásnak:

  • Alvásminőség javítása
  • jobb állóképesség
  • stressz csökkentése
  • hangulat javítása
  • energiaszint növekedése
  • fáradtság csökkenése és mentális éberség növelése
  • súlycsökkenés
  • szív- és érrendszeri egészség támogatása

A sétálás által a társas kapcsolatainkat is megerősíthetjük, hiszen barátaink és családtagjaink is csatlakozhatnak hozzánk. Kiváló összekovácsoló ereje lehet és segít elmélyíteni a kapcsolatot. Akár egy sétálási rutint is kialakíthatunk, hogy heti háromszor megyünk sétálni, ebből egyszer egyedül, kétszer társaságban. Tanulás és ülőmunka végzése során mindenképpen ajánlom a rendszeres sétálás beiktatását a mindennapokba.

források:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/experience-engineering/202001/how-walking-enhances-cognitive-performance

Carter, S. E., Draijer, R., Holder, S. M., Brown, L., Thijssen, D. H., & Hopkins, N. D. (2018). Regular walking breaks prevent the decline in cerebral blood flow associated with prolonged sitting. Journal of applied physiology.

Murphy, M. H., Nevill, A. M., Neville, C., Biddle, S., & Hardman, A. E. (2002). Accumulating brisk walking for fitness, cardiovascular risk, and psychological health.

https://www.webmd.com/fitness-exercise/mental-benefits-of-walking#1

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment